Afghanistan: ten minste 72 doden door raketaanval

KABUL, 3 FEBR. De fundamentalistische Hizb-i-Islami heeft gisteren tientallen raketten afgevuurd op de Afghaanse hoofdstad Kabul. Daarbij vielen ten minste 72 doden en 80 gewonden, zo meldde radio Kabul. Volgens de radio vuurde de Hizb-i-Islami van Gulbuddin Hekmatyar 75 raketten af op de stad. Een daarvan trof de tennisbaan van de Indiase ambassade, waarbij een Indiase veiligheidsbeambte omkwam. Ook de Iraanse ambassade werd geraakt.

Afghaanse regeringstroepen proberen de artillerie van de Hizb het zwijgen op te leggen, zo verklaarde de Afghaanse minister van defensie, Ahmad Shah Massoud, dinsdag. Hij sloot uit dat een bestand zou worden gesloten om een eind te maken aan de al ruim twee weken durende gevechten rondom Kabul. Bij die gevechten zijn al honderden doden en meer dan 2.000 gewonden gevallen.

Massoud wil eerst de artillerie van de Hizb uitschakelen en de bevoorradingsroutes afsnijden. Dan komt er een groot offensief om de strijders van Hekmatyar uit de stad te drijven. Hizb-strijders vallen Kabul geregeld aan sinds de mujahedeen onder leiding van Massouds Jamiat-i-Islami in april 1992 de macht in Kabul overnamen van de communistische president Najibullah. Hoewel ook Hekmatyar mocht deelnemen aan het nieuwe bestuur, bleef de Hizb militair actief, ditmaal tegen andere voormalige verzetsgroepen. In augustus lanceerde de Hizb een groot offensief tegen de Afghaanse hoofdstad, waarbij 2.500 doden vielen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, toonde zich gisteren “diep geschokt” door de “brute moord” op vier medewerkers van de VN die maandag in de buurt van Jalalabad werden doodgeschoten. Onder de slachtoffers was een Nederlandse waterdeskundige. Boutros-Ghali was ook zeer bezorgd over de gevechten in Kabul en riep alle betrokken partijen op een eind aan de strijd te maken en aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. (AP, Reuter)