Advocaten van Sendero krijgen levenslang

LIMA, 3 FEBR. Twee advocaten die de leiders van de Peruaanse guerrillabeweging Sendero Luminoso ("Lichtend Pad') hebben verdedigd, zijn gisteren wegens hoogverraad door een militaire rechtbank veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De twee werden ervan beschuldigd instructies van hun cliënten te hebben doorgegeven aan senderistas die nog op vrije voeten zijn.

De twee zijn Alfredo Crespo, advocaat van de in oktober vorig jaar tot levenslang veroordeelde Sendero-leider Abimael Guzman, en Jorge Cartagena, advocaat van Osmon Morote, de vermeende "nummer twee' van Sendero, die in 1988 werd aangehouden.

De twee werden in januari aangehouden. Volgens de politie waren zij in bezit van propaganda voor Sendero en andere belastende documenten. Volgens Crespo werd hij slechts aangehouden omdat hij Guzman had verdedigd. Sinds september vorig jaar zijn meer dan honderd guerrillastrijders tot levenslang veroordeeld na processen door militaire tribunalen. Deze processen werden gehouden nadat de wet daartoe met enkele decreten van president Alberto Fujimori was gewijzigd.

Tijdens de processen beschuldigden de advocaten de autoriteiten ervan een correcte rechtsgang hiermee onmogelijk te hebben gemaakt. Zo zou Crespo zijn cliënt slechts eenmaal hebben mogen zien.