Advocaat beschuldigd van omkopen getuige

AMSTERDAM, 3 FEBR. De Amsterdamse advocaat mr. J. Engelsma wordt ervan beschuldigd een poging te hebben gedaan een getuige om te kopen. De getuige heeft verklaard dat hem 75 kilo hasjiesj, met een maximale waarde van drie ton, is aangeboden als hij geen verklaring meer zou afleggen.

Dat bleek gisteren tijdens de voortzetting van een kort geding dat Engelsma in november vorig jaar had aangespannen tegen de journalist Bart Middelburg en uitgever Veen. Engelsma eist dat Middelburgs biografie van de in 1991 vermoorde Amsterdamse onderwereldbaas Klaas Bruinsma, "De Dominee', uit de handel wordt genomen. In dat boek wordt Engelsma beschuldigd van betrokkenheid bij het misdaadsyndicaat van Bruinsma.

De getuige die Engelsma zou hebben willen omkopen, is Geurt Roos, ex-lijfwacht van Bruinsma. Vooral het hoofdstuk in het boek over een bijeenkomst in Engelsma's buitenhuis wordt door de advocaat als belastend ervaren. Tijdens deze bijeenkomst zouden Bruinsma en zijn handlangers hebben vergaderd over de import van een grote partij hasjiesj. De bron van deze "boerderijconferentie' is Roos, die zegt daarbij aanwezig te zijn geweest.

Engelsma houdt vol dat het verhaal is verzonnen. Om meer duidelijkheid te krijgen hield rechtbankpresident mr. B. Asscher de zaak in november aan. De rechter-commissaris hoorde vervolgens twaalf getuigen, onder wie Roos, de echtgenote van Engelsma, die ook aanwezig zou zijn geweest bij de hasjconferentie, en Middelburg.

Gisteren bleven beide partijen twisten over de betrouwbaarheid van Roos. Deze bleef bij zijn versie van het conferentieverhaal. Voor de rechter-commissaris had hij ook verklaard dat ene "Errol' hem hasj aanbood als hij zich niet als getuige zou laten horen. Deze Errol zou zijn opgetreden namens E. Urka, de tweede man binnen de Bruinsma-organisatie. Engelsma's advocaat, mr. G. Kemper, noemde de suggestie dat zijn cliënt achter dit aanbod zou hebben gezeten “ronduit schandelijk”. Uitspraak uiterlijk 18 februari.