Aandeel Daf valt terug tot non-valeur

AMSTERDAM, 3 FEBR. De aandelen Daf, waarin vandaag, zij het niet-officieel, weer kon worden gehandeld, werden vanmorgen op het Damrak binnen de kortste keren non-valeurs.

AMSTERDAM Voor het aanvragen van de surséance van betaling, afgelopen maandag, werd nog 4,55 gulden voor de truckfabrikant betaald. Vanmorgen probeerden beleggers massaal van de stukken af te komen, waardoor de koers laat in de ochtend was ineengeschrompeld tot 1,75 gulden. Wat er verder ook gebeurt, - afstempeling, faillissement of sterfhuisconstructie - wat de beleggers betreft is Daf een verloren zaak, zo wordt op de beurs gezegd.

Ook de 6,75 procent lening van Daf die nog uitstaat moest het ontgelden. Nadat maandag tevergeefs was geprobeerd op 40 procent van deze stukken af te komen, kwam het nu na nog enkele laatkoersen tot handel op tien procent.

Ondanks een hoger koerspeil in Londen en Tokio en een wat betere dollar moest de Amsterdamse beurs terrein prijsgeven. Weliswaar waren veel fondsen wel hoger, maar deze winsten werden meer dan teniet gedaan door zwaardere koersverliezen bij fondsen als Fokker, Nedlloyd en KLM. De EOE-index, die gisteren sloot op 293,98 punten, stond tegen het middaguur op een verlies van 0,72 punt.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs sloot dinsdag iets lager. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen daalde met 3,53 punten tot 3.328,65. De grootste verliezers waren dinsdag de farmaciefondsen.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen verdeeld bij zeer kleine omzetten. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.834,4, was omstreeks het middaguur 12,5 hoger.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen begonnen vanochtend hoger en brokkelden daarna weer wat af. Omstreeks het middaguur stond het Dax-30 koersgemiddelde zich op een winst van ruim 15 punten even onder 1.600.

TOKIO De koersen in Tokio sloten vandaag bescheiden hoger, na geruchten dat de centrale bank morgen de rentetarieven zal verlagen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 35,72 punten hoger op 17.222,03 punten.