XTC-pillen gestolen in plaats van vernietigd

SPIJKENISSE, 2 FEBR. Twee medewerkers van de Afvalverwerking Rijnmond (AVR) in het Botlekgebied bij Rozenburg hebben bekend in hun bedrijf een hoeveelheid XTC-pillen te hebben gestolen. De pillen waren door de politie in beslag genomen en ter vernietiging aangeboden bij de AVR. De beide medewerkers zijn afkomstig uit Spijkenisse. Dit heeft een woordvoerder van justitie in Rotterdam vandaag bevestigd.

De twee medewerkers behoren tot een groepje van vier mannen in de leeftijd van 18 tot 32 jaar, dat eind december in Spijkenisse werd aangehouden na de vondst van 3.800 XTC-pillen, cocaïne en enkele vuurwapens. De pillen bleken gestolen te zijn bij de AVR. Van de vier verdachten zitten er nog drie in voorarrest.

Een woordvoerder van de AVR wil geen commentaar geven op de arrestatie van de werknemers. De procedure rond de vernietiging van onderschepte partijen drugs moet volgens hem geheim blijven. “Vroeger werden alle partijen drugs onder politiebewaking aangevoerd en onder bewaking van de politie vernietigd. In de huidige situatie wordt dat per geval beoordeeld.”

Een woordvoerder van het Amsterdamse politiekorps zegt dat er altijd agenten aanwezig zijn wanneer de drugs, vermengd met huisvuil, de oven worden ingeinschoven. “We blijven erbij tot de laatste gram verbrand is en maken dan proces verbaal op”, aldus de woordvoerder. Ook de Rotterdamse politie bevestigt dat ze de drugs “blijven volgen wanneer ze in dozen op de lopende band staan en blijven kijken nadat de partij de oven in is gegaan.”

Volgens de woordvoerder van justitie hield de politie bij de vernietiging van de partij drugs wel degelijk toezicht. Omdat een van de ovens was uitgevallen, moest gebruik worden gemaakt van een oven met een lange en onoverzichtelijke transportband. Onderweg is een deel van de partij door de AVR-medewerkers onderschept. “Het is daarom een geval waarbij de gelegenheid de dief maakte; er zat geen organisatie achter”, aldus de woordvoerder.