Woede in EG over nieuwe Amerikaanse sancties

BRUSSEL, 2 FEBR. De Europese Commissie heeft met ongeloof en ontzetting gereageerd op de tweede Amerikaanse vergeldingsmaatregel binnen een week tegen de EG wegens marktbederf. Gistermiddag kondigde de Amerikaanse regering aan Europese bedrijven van federale overheidscontracten in de energie- en telecommunicatiesector uit te sluiten. Vorige week bestrafte de VS staalbedrijven in negentien landen met forse anti-dumping heffingen, eveneens wegens verondersteld protectionisme.

De EG-ministers van handel besloten vanmorgen om niet meteen te dreigen met tegenmaatregelen. Commissaris Brittan (buitenlandse handel) sprak gisteren van “eenzijdig koeioneren” door de VS. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Kantor nam de maatregel uit protest tegen een EG-richtlijn voor overheidscontracten in de sectoren water, energie, transport en telecommunicatie. Volgens de VS worden hierdoor Europese bedrijven consequent bevoordeeld.

De Amerikaanse maatregel gaat op 22 maart in. Commissaris Brittan wil bij zijn bezoek aan Washington op 11 februari proberen om “de risico's te vermijden” die het gevolg van deze maatregel zijn. De woordvoerder van Brittan wilde echter geen politieke conclusies trekken. Officieel zegt de Commissie ook deze “agressieve maatregel” niet te willen beschouwen “als een definitief teken dat de regering-Clinton naar een beleid van protectionisme is overgezwaaid”. Na de felle EG-reactie liet Washington weten dat het (nog) niet om een politieke of "ideologische' beslissing ging, maar om de uitkomst van een al eerder in gang gezette procedure.

De Europese Commissie wordt in haar afwachtende lijn gesteund door de EG-ministers van handel, die vanmorgen in Brussel vergaderden. Snelle tegenmaatregelen zouden “een verkeerd signaal zijn”, zei staatssecretaris Y. van Rooij. “Zo'n conflict los je niet op door tegen elkaar te gaan opboksen, maar alleen door te praten aan de onderhandelingstafel. Dat is de lijn waarvoor de EG heeft gekozen.”

Commissaris Brittan zei dat hij bij zijn bezoek aan Washington duidelijkheid wil over de vraag of de VS nog wel hechten aan een Gatt-akkoord. Ook in Brussel gaat men er van uit dat het niet mogelijk is een akkoord te bereiken voor begin maart als in de VS de zogenoemde fast-track-procedure afloopt.