Weer celstraf geëist in zaak-RKC

DEN BOSCH, 2 FEBR. Bij de rechtbank in Den Bosch is gisteren 240 uur onbetaalde arbeid of zes maanden celstraf geëist tegen bestuurslid P.K. van de voetbalclub RKC uit Waalwijk. Volgens officier van justitie mr. J. Pieters is er bij de vereniging voor 1,2 tot 1,8 miljoen gulden gefraudeerd. K. liet op de zitting wegens hartklachten verstek gaan. Hij was het langst als bestuurslid betrokken bij RKC en heeft volgens justitie de aanzet gegeven tot de stap naar het zwarte geld circuit.

De financiële problemen ontstonden toen RKC naar het betaalde voetbal overging. De stelselmatige fraude betrof niet geboekte uitgaven en inkomsten, zoals sponsorschenkingen en transferbedragen, nooit terugbetaalde leningen, zwart uitbetaalde salarissen en niet afgedragen premies. Er is een compromis met RKC en de betrokkenen gesloten, waardoor bedrijfsvereniging en fiscus althans een deel van het verduisterde geld terug zien.

In oktober kreeg de trainer van RKC 200 uur onbetaalde arbeid opgelegd en twee maanden voorwaardelijk. Bestuursleden D.O. en P.K. kregen beiden twee maanden cel voorwaardelijk en f 5000 boete en J.v.D. werd bestraft met 120 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Voorzitter J.H. is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk en f 50.000 boete. De 50-jarige L.d.W., tijdelijk penningmeester bij RKC, is vrijgesproken. Penningmeester C.P. kreeg vier maanden voorwaardelijk en 20.000 gulden boete. In de zaak tegen K. doet de rechtbank uitspraak op 15 februari.