VS stellen Japan in gelijk na beschuldiging over dumping

TOKIO, 2 FEBR. Een Japans bedrijf, dat een Amerikaans concern in Singapore beschuldigde van dumping op de Amerikaanse markt, is door het Amerikaanse ministerie van handel in het gelijk gesteld. Dat meldt vandaag het Japanse persbureau Kyodo.

Het gaat om Brothers Industries, Japans grootste fabrikant van draagbare elektronische typemachines, wiens dochter in de Verenigde Staten een klacht had ingediend bij de Amerikaanse regering. Deze dochter, Brothers Industries USA, klaagde in mei vorig jaar Smith Corona PTE in Singapore, een dochteronderneming van Smith Corona Corp. in Connecticut, aan wegens oneerlijke prijsconcurrentie.

Volgens bevindingen van het Amerikaanse ministerie heeft deze dochter inderdaad draagbare elektronische typmachines op de Amerikaanse markt verkocht tegen een prijs die 16 procent lag onder de prijs op de markt in Singapore. Daarmee maakte deze dochter zich schuldig aan prijsdumping. Het ging om een totale verkoop in Amerika van naar schatting 82,3 miljoen dollar aan typemachines.

Brothers Industries USA beriep zich bij zijn klacht op de Amerikaanse anti-dumpingwet, die is bedoeld om binnenlandse fabrikanten te beschermen tegen oneerlijke buitenlandse handelspraktijken.

Voor straf moet de schuldig bevonden Smith Corona uit Singapore nu de 16 procent betalen aan de Amerikaanse douane. Het is een voorlopige strafmaatregel van het ministerie van handel in Washington. Naar verwachting volgt in april de definitieve beslissing, maar waarnemers verwachten niet dat deze anders zal uitvallen. De maatregel krijgt een permanent karakter, als de Internationale Handelscommissie, een Amerikaanse regeringsinstantie, de maatregel van het ministerie steunt. Deze commissie zou naar verwachting deze zomer met een standpunt komen.

Toen in 1991 door een Amerikaanse firma een klacht tegen Brothers Industries werd ingediend wegens dumping, won de Japanse onderneming deze zaak. De klacht werd door de Amerikaanse autoriteiten ongegrond verklaard.