Vlaamse kasseiwegen op de monumentenlijst

BRUSSEL, 2 FEBR. Toekomstige generaties wielrenners zullen zich naar hartelust op de Vlaamse wegen door elkaar kunnen laten rammelen, nu minister Johan Sauwens gisteren 31,5 kilometer kasseiwegen in de Vlaamse Ardennen tot beschermd monument heeft verklaard.

De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen hadden de laatste jaren steeds meer moeite om voldoende kasseiwegen te vinden die in het parcours kunnen worden opgenomen. Asfalt en beton namen in hoog tempo de plaats in van de "kinderkopjes' die van oudsher in de Belgische wielerronden voor beslissende momenten plachten te zorgen. In de loop der jaren nam de lengte van het kasseientraject in de 261 kilometer lange Ronde van Vlaanderen af van 34 kilometer tot in de jaren zeventig, tot 18 kilometer vorig jaar. Te weinig om de bokken van de schapen te scheiden, zo menen kenners van het wielrennen. De Ronde ging bovendien steeds meer over brede wegen waardoor de renners niet werden uitgedaagd om snelheid te maken. Met enige afkeer wordt bovendien teruggedacht aan de "monsterontsnapping' vorig jaar van de Fransman Jacky Durand, die al in een zeer vroeg stadium plaatsvond, waardoor de finale veel van haar spanning verloor.

Dankzij de maatregel van de Vlaamse Gemeenschap zal in ieder geval de finish van de Ronde van Vlaanderen in de Ardennen dit jaar vrijwel volledig over kasseiwegen kunnen worden afgewerkt. Gisteren werd bovendien een nieuw parcours voor de Ronde bekend gemaakt. Belangrijkste nieuwigheid is dat er meer smalle wegen in zijn opgenomen, wat langdurige ontsnappingen zou bemoeilijken en tot meer snelheid kan dwingen. Vorig jaar werden de renners nog veertien "bergen' opgejaagd, dit jaar zullen dat er zestien zijn. De Taaienberg is vervangen door de Bossenaarberg. Zondag 4 april gaat de Ronde, die een grote cirkel rond Gent beschrijft, voor de zevenenzevenstige keer van start. Het is de tweede wedstrijd om de Wereldbeker na Milaan-San Remo.

    • Folkert Jensma