Van Basten nummer één van de wereld

ESTORIL, 2 FEBR. Marco van Basten van AC Milan is gisteren uitgeroepen tot 's werelds beste voetballer van 1992. De uitverkiezing in de badplaats Estoril werd georganiseerd door het Portugese sportblad A Bola in samenwerking met de wereldvoetbalbond FIFA. Hristo Stoichkov van FC Barcelona eindigde als tweede vóór de Duitse middenvelder Thomas Hässler van Juventus. Ajacied Dennis Bergkamp en Frank Rijkaard (AC Milan) eindigden als zesde en zevende na de jurering door een forum van internationale trainers.

Van Basten was niet verrast door de nieuwe trofee. “Er waren maar drie echte kandidaten, dus had ik 33 procent kans te winnen. Ik ben blij en trots gekozen te zijn door coaches die veel verstand hebben van voetbal.” Van Basten verwacht binnen twee tot vier weken zijn rentree te maken bij AC Milan. De aanvoerder van het Nederlands elftal, die eind december aan een enkel werd geopereerd, vertelde over zijn toekomst: “Ik ben bijna zes jaar bij AC Milan. Binnen twee of drie weken teken ik een nieuw contract voor drie seizoenen. Misschien is het daarna tijd om mijn loopbaan te beëindigen.”

De uitslag van de verkiezing tot wereldvoetballer van het jaar is:1. Van Basten (Nederland, AC Milan) 151 punten, 2. Stoichkov (Bulgarije, FC Barcelona) 88, 3. Hässler (Duitsland, AS Roma) 61, 4. Papin (Frankrijk, AC Milan) 46, 5. Laudrup (Denemarken, FC Barcelona) en Schmeichel (Denemarken, Manchester United) 44, 6. Bergkamp (Nederland, Ajax) 29, 7. Rijkaard (Nederland, AC Milan) 23.