TAJINE VAN KALFSVLEES, DOPERWTEN EN COURGETTE

In de verwachting dat u de smaak te pakken heeft geef ik vandaag nog een recept voor een tajine.

Voor vier personen:

600-700 gram kalfs(rib)lappen

3 eetlepels zonnebloemolie

2 eetlepels olijfolie

1 1/2 - 2 theelepels zwarte peper

1 1/2 - 2 theelepels gemberpoeder

zout, mespunt of enkele draadjes saffraan

1/2 theelepel kurkuma (koenjit)

2 uien

1- 2 teentjes knoflook

3 tomaten

ongeveer 10 gram of 3 eetlepels gehakte koriander

1 eetlepel gehakte peterselie

1 kleine in plakjes gesneden courgette

450 gram diepvries doperwten

Snijd het vlees in stukken van 4-5 centimeter. Zet de tajineschaal op een vlamverdeler op het vuur. Giet de olie over de bodem. Doe er het vlees en peper, gemberpoeder, saffraan en kurkuma bij en schroei de stukken vlees in 5 minuten rondom dicht. Pel de uien en snijd ze in repen, pel en snipper de knoflook en schep dat alles door het vlees. Dompel de tomaten twaalf tellen in kokend water, laat ze in koud water schrikken, pel het vel eraf en snijd ze in partjes.

Schep de stukjes tomaat met de koriander, de peterselie en wat zout door het vlees. Schenk 2 deciliter heet water bij het vlees en laat het vocht aan de kook komen.

Het vlees heeft minstens een uur, maar beter nog anderhalf uur, nodig om zacht en gaar te worden. Voeg 15-20 minuten voor het eind de courgette en de erwtjes toe en schep daar wat lepels van het stoofvocht over. De koude erwtjes zorgen voor een temperatuurval: dus even het vuur hoog draaien tot het vocht weer borrelt. Serveren in de tajine. Er hoort brood bij.

Variatie: Vervang de courgette door een zakje (375 gram) voorgekookte krielaardappelen.