Somohardjo na tien jaar terug in Suriname

PARAMARIBO, 2 FEBR. De Surinaamse politicus en zakenman Paul Somohardjo is gisteren na tien jaar afwezigheid teruggekeerd in Suriname. Somohardjo was in de jaren tachtig vanuit Nederland betrokken bij het verzet tegen het regime van bevelhebber Bouterse.

De javaanse politicus werd op de luchthaven J.A. Pengel enthousiast onthaald door aanhangers van de Pendawalima, de partij die hij in de jaren zeventig oprichtte als concurrent van de KTPI, van oudsher de partij voor javaanse Surinamers. “Ik wil helpen om het volk te dienen en niet om te verdienen”, zei de 49-jarige Somohardjo bij zijn aankomst.

De politicus-zakenman vluchtte tien jaar geleden naar Nederland omdat hij door de militairen werd verdacht van betrokkenheid bij een coup tegen het bewind-Bouterse. In Nederland kreeg Somohardjo, die bekend staat als impulsief en heetgebakerd, vooral bekendheid doordat hij in een televisie-uitzending op de vuist ging met een Bouterse-aanhanger.

In afwachting van het terugkrijgen van de Surinaamse nationaliteit zei Somohardjo te zullen pendelen naar Nederland - waar hij een handelsbedrijf heeft - om zich ten slotte weer in Suriname te vestigen. Tijdens de herdenkingsdienst vorig jaar in Amsterdam voor de slachtoffers van de decembermoorden, waar hij een van de sprekers was, zei Somohardjo dat hij “best minister van defensie” wilde worden. De Pendawalima is op dit moment geen factor van belang in de Surinaamse politiek, maar aanhangers van het eerste uur hopen dat dit met de terugkeer van "Somo', die een populistische reputatie heeft, zal veranderen.