Romp gezonken kernonderzeeër vertoont scheuren

MOSKOU, 2 FEBR. Russische marine-experts hebben twee scheuren gevonden in de romp van de gezonken nucleaire Sovjet-onderzeeër in de Barentsz Zee.

Uit de onderzeeër zou geen radioactiviteit lekken. Dit heeft het Russische persbureau Itar-Tass gisteren gemeld. De onderzeeër ligt op 1500 meter diepte ongeveer vijfhonderd kilometer uit de Noorse kust, waar de boot in 1989 in brand vloog en zonk. Hierbij zijn 42 van de 69 opvarenden om het leven gekomen. Noorse autoriteiten beschouwen het wrak als een potentiële bedreiging voor het milieu en de visserij. Volgens Noorse experts bevatten de reactor en de twee torpedo's met nucleaire koppen aan boord dertien kilo plutonium. Russische wetenschappers en militaire experts hebben vorige week de onderzeeër en zijn omgeving onderzocht. Volgens Itar-Tass vonden zij geen veranderingen ten opzichte van de laatste inspectie van 1991. In plaats van het wrak te bergen, stellen de Russische marineleiders regelmatige inspecties voor en het nemen van niet nader aangegeven maatregelen om lekkage te voorkomen. Een Noors bedrijf heeft voorgesteld delen van de onderzeeër in beton te storten. (AP)