Nederlander met twee Afghanen en Brit in Afghanistan vermoord

ISLAMABAD/GENÈVE, 2 FEBR. Een Nederlandse VN-medewerker is gisteren in een hinderlaag in Afghanistan door drie onbekende mannen gedood. Twee Afghanen en een Brit zijn eveneens bij de overval om het leven gekomen. Een tweede Nederlander zou de aanval ongedeerd hebben overleefd.

Volgens een woordvoerster van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) zijn gistermiddag twee VN-voertuigen, die van Peshawar in Pakistan op weg waren naar Jalalabad in Afghanistan, door drie gewapende mannen overvallen. De mannen openden het vuur op de beide wagens. De Nederlander, een waterbouwkundige, een Britse medewerker van het VN-Centre for Human Settlement en twee Afghaanse chauffeurs kwamen om het leven. Een tweede Nederlander, hoofd van het UNHCR-kantoor in Jalalabad, zou op tijd zijn auto hebben verlaten en zich ongedeerd in veiligheid hebben gebracht. De overvallers zijn direct na de aanval gevlucht. Volgens VN-functionarissen is dit de ernstigste aanval geweest op in Afghanistan werkzame VN-medewerkers. Twee hoge VN-functionarissen zijn inmiddels van Pakistan naar Jalalabad gevlogen voor om de gouverneur te vragen alles in het werk te stellen de daders te arresteren. Volgens een Westerse diplomaat zou de aanval kunnen zijn uitgevoerd door een fundamentalistische groepering die zich verzet tegen de aanwezigheid van de VN in Afghanistan.

Het is nog niet duidelijk bij welk VN-onderdeel de omgekomen Nederlander werkzaam was. Volgens het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken was hij mogelijk op persoonlijke titel in Afghanistan. Een VN-woordvoerster in Genève meent dat de Nederlander op contractbasis als adviseur werkzaam was voor de VN. De stoffelijke overschotten van de Nederlander en de Brit worden vandaag naar Islamabad overgevlogen.

Het UNHCR coördineert vanuit Islamabad verscheidene projecten in Afghanistan die de terugkeer van naar Pakistan gevluchte Afghanen begeleiden en financieren. Het project in Jalalabad helpt teruggekeerde Afghanen door oude en verwaarloosde irrigatiekanalen uit te graven en schoon te maken. De VN-medewerkers bij deze projecten zijn niet gewapend en genieten geen bescherming. De hinderlaag, in Surkhdiwal, ten oosten van Jalalabad, zou een doelbewuste actie van bandieten kunnen zijn. In de omgeving zou eerder een VN-auto zijn gekaapt, waarbij twee VN-medewerkers zijn vermoord.