"Missie Cambodjaans leger tegen de Rode Khmer is volbracht'

PHNOM PENH, 2 FEBR. Het Cambodjaanse leger heeft zijn offensief tegen de Rode Khmer beëindigd, zo heeft een regeringswoordvoerder, Khieu Kanharith, vandaag laten weten. “De missie is volbracht, het was een groot succes”, zei hij. Bij de gevechten zijn volgens Phnom Penh ten minste vijf regeringsmilitairen en 51 Rode-Khmerstrijders om het leven gekomen. De Rode Khmer ontkent de officiële lezing en zegt dat de aanvallen nog steeds doorgaan.

De Cambodjaanse regering heeft de vredesmacht van de VN (UNTAC) verzocht een vijf kilometer brede bufferzone van blauwhelmen te stationeren tussen het leger en de Rode Khmer in de belangrijkste strijdgebieden en toegezegd in dat geval haar troepen te zullen terugtrekken.

Waarnemers van de UNTAC meldden sinds afgelopen vrijdag aanvallen van het regeringsleger op stellingen van de Rode Khmer in verscheidene delen van het westen en noorden van Cambodja. Maar de legerwoordvoerder, generaal Pan Thay, zei dat het offensief op bepaalde plaatsen al eerder is begonnen. In het district Bavel, in de provincie Battambang, voerde het leger begin vorige week al gewapende acties uit tegen de Rode Khmer; daarbij zouden vijf militairen en 51 Rode-Khmerstrijders zijn gedood. Pan Thay noch Khieu Kanharith deed een opgave van het totale aantal slachtoffers van de jongste gevechten in Cambodja.

Kanharith zei wel dat het nooit in de bedoeling heeft gelegen het hoofdkwartier van de Rode Khmer in Pailin te veroveren, zoals in kringen van de UNTAC werd gedacht. “Onze aanval was zuiver defensief; we wilden de Rode Khmer terugdringen en hen dwingen hun artillerie uit de frontlinie terug te trekken.” Phnom Penh wilde met het offensief een groter deel van de Cambodjaanse bevolking de mogelijkheid geven zich te laten registreren voor de verkiezingen van 23-25 mei, aldus Khieu. De Rode Khmer boycot de verkiezingen en dwarsboomt het registreren van kiezers in de door hen beheerste gebieden.

De woordvoerder van de Rode Khmer, Meas Chay, zei vandaag dat het regeringsleger doorgaat met zijn aanvallen. “De regering wil Pailin veroveren”, aldus Meas Chay. Hij beschuldigde de UNTAC ervan steun te hebben verleend aan het “pro-Vietnamese marionettenbewind” in Phnom Penh, maar hij zei er niet bij op welke wijze dat is gebeurd. (AP, Reuter)