Miljardenvoorziening zorgt voor recordverlies bij GM

SCOTTSDALE, 2 FEBR. De grootste Amerikaanse autofabrikant, General Motors (GM), heeft een eenmalige voorziening getroffen van 20,8 miljard dollar (ruim 38 miljard gulden). Daardoor komt 's werelds grootste onderneming zeer diep in de rode cijfers te staan. GM heeft deze gigantische voorziening genomen omdat de wettelijke regels op het gebied van ziektekosten voor onder meer gepensioneerden zijn veranderd.

Al met al zal het verlies in het vierde kwartaal en over heel 1992 het grootste zijn dat ooit door een onderneming is geleden. GM boekte in de eerste negen maanden van vorig jaar een verlies van 970 miljoen dollar. Het jaarresultaat wordt later deze maand gepubliceerd.

Dat GM de voorziening in één keer treft is vrij uitzonderlijk. Het is wettelijk toegestaan de boekhouding aan te passen over een periode van twintig jaar. Volgens vice-voorzitter G. Richard Wagoner jr. is besloten de voorzieningen in één keer te nemen zodat GM 1993 met een schone lei kan beginnen. (UPI)