Maij pleit voor waakzaamheid bij herdenking watersnoodramp

NIEUWERKERK, 2 FEBR. Er moet een aparte dodenherdenking komen voor de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953. Historica prof.dr. Selma Leijdesdorff pleitte hier gisteren voor tijdens de nationale herdenking van de watersnoodramp. De ruim achttienhonderd slachtoffers van de ramp worden tot nu toe op 4 mei herdacht, tegelijk met de doden van de Tweede Wereldoorlog. Volgens Leijdesdorff is dat niet bevredigend. "De verdrinkingsdood van de slachtoffers van 1953 is wat anders dan de dood door oorlogsgeweld. Er is alle reden voor een eigen herdenking."

Prof.dr. Leijdesdorff, auteur van het boek 'Het Water en de Herinnering, de Zeeuwse Watersnood 1953-1993', was een van de sprekers tijdens de herdenkingsdienst die gistermiddag in Nieuwerkerk op Schouwen-Duiveland werd gehouden. In Nieuwerkerk verloren bij de ramp bijna driehonderd mensen het leven.

Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) pleitte gisteren tijdens de nationale herdenking van de watersnoodramp van 1953 voor waakzaamheid. Daaraan, erkende de minister, heeft het in het verleden ontbroken. In de periode voorafgaande aan de ramp wist Rijkswaterstaat dat de dijken in slechte staat verkeerden, maar de wederopbouw van Nederland vroeg alle aandacht. Deze fout mag nooit meer gemaakt worden, aldus minister Maij-Weggen.

In een land dat voor tweederde onder de waterspiegel ligt, is het volgens de minister van het grootste belang dat de zorg voor de dijken niet verslapt. “De generatie die de ramp heeft meegemaakt, zegt: Dat mag nooit meer gebeuren. De volgende generatie zegt: We moeten voorzichtig zijn. En de derde generatie zegt misschien: Zijn er geen andere, nog grotere prioriteiten?”

Commissaris van de koningin van Zeeland, W. van Gelder, zei tijdens de herdenkingsbijeenkomst dat het lijkt alsof de watersnoodramp pas na veertig jaar herdacht kan worden. Daarvoor zouden de wonden nog te vers geweest zijn. Bij veel Zeeuwen die de ramp hebben meegemaakt, spelen de herinneringen een grote rol. Ook Van Gelder pleitte ervoor dat de zorg voor de dijken optimaal blijft.

Koningin Beatrix legde na afloop van de herdenkingsdienst, samen met onder anderen de commissarissen van de koningin van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, kransen op de dijk bij Ouwerkerk. Hier werd in november 1953 het laatste stroomgat gedicht. Ouwerkerk ligt op enkele kilometers afstand van Nieuwerkerk.

Op verschillende plaatsen in zuidwest Nederland werden gisteravond herdenkingsdiensten gehouden. Deze diensten waren, in tegenstelling tot de nationale herdenking, vrij toegankelijk voor de plaatselijke bevolking.