KLM rekent op uitvoering fusieplannen medio april

AMSTELVEEN, 2 FEBR. De fusiebesprekingen tussen de KLM, SAS, Swissair en Austrian Airlines zijn in een veel verder gevorderd stadium dan tot nu toe werd aangenomen. De maatschappijen hebben inmiddels overeenstemming bereikt over de holding-constructie waarin zij hun activiteiten willen onderbrengen. De vier Europese luchtvaartmaatschappijen willen medio april al beginnen met de invoering van de fusieplannen.

Dit melden ingewijden die nauw bij de besprekingen zijn betrokken. De betrokken maatschappijen wilden vanmorgen geen commentaar geven.

De KLM is al drie maanden in gesprek met de drie luchtvaartmaatschappijen, die samen de European Quality Alliance (EQA) vormen. Het kwartet heeft overeenstemming bereikt over de raad van bestuur die leiding zal geven aan de holding. Daarin zullen de vier presidenten zitting hebben. Nog geen overeenstemming is bereikt over de definitieve stemverhouding in de nieuwe holding.

De verdeling van de zetels in de supervisory board, de raad van commissarissen, zou inmiddels rond zijn. De drie grote maatschappijen, SAS, Swissair en de KLM, krijgen daarin ieder vier zetels. Austrian mag twee commissarissen aandragen. Schiphol is definitief uitgekozen tot "hub' (thuishaven) van de nieuwe combinatie.

    • Max Christern