Kandidaat Kosto-lijst in Bijlmermeer gearresteerd

AMSTERDAM, 2 FEBR. De Amsterdamse vreemdelingenpolitie heeft op 20 januari de 19-jarige Turk C. Senyigit in de Bijlmermeer opgepakt. Hij is een van de 157 vermeende slachtoffers van de vliegramp in de Bijlmermeer die bij de rechter een procedure hebben lopen om alsnog op de zogeheten Kosto-lijst geplaatst te worden. Dit is de lijst van mensen die door de gemeente aan staatssecretaris Kosto (justitie) wordt voorgedragen om voor legalisering in aanmerking te komen. De juridische procedure zal nog een aantal maanden in beslag nemen.

Ondanks de verzekering van burgemeester Van Thijn na de ramp dat illegale slachtoffers zich konden melden zonder het gevaar te lopen te worden uitgezet, is Senyigit nu toch opgepakt. Hij verblijft in de gevangenis Nieuwsluis. Tegen hem is een uitzettingsprocedure begonnen. Volgens zijn advocaat mr. S. Land bestaan tegen hem geen andere beschuldigingen dan dat hij illegaal in Nederland verblijft. Op 19 februari dient het kort geding om uitzetting te voorkomen.

Hiermee is de Turk de eerste kandidaat van de Kosto-lijst die bedreigd wordt met uitzetting. “Het is een vreemde zaak”, zegt Land. “Je zou toch zeggen dat de toezegging van Van Thijn dat slachtoffers niet worden opgepakt van kracht blijft totdat de zaak volledig is afgerond. Analoog aan hoe dat met asielzoekers gaat.”

Volgens een woordvoerster van Van Thijn staat de gemeente nu echter op het standpunt dat de mensen wier zaak is afgehandeld door de ambtenaar van de burgerlijke stand - die de Kosto-lijst samenstelt - niet meer voor vervolging door de vreemdelingenpolitie kunnen worden gevrijwaard. “Ze vallen niet meer onder de regeling die de gemeente toen heeft getroffen. En kunnen zich dus niet beroepen op het feit dat ze nog een procedure bij de rechter hebben lopen.”

Ook volgens een woordvoerder van de politie mogen agenten van de vreemdelingendienst kandidaten voor de Kosto-lijst gewoon oppakken als bij een routinecontrole blijkt dat ze illegaal in Nederland verblijven en door de gemeente zijn afgewezen voor de Kosto-lijst. Senyigit zou volgens de woordvoerder op het moment van zijn arrestatie niet betrokken zijn bij enige juridische procedure, aldus de woordvoerder.

In het geval van Senyigit lijkt de arrestatie niet op toeval te berusten. Senyigit werd 's ochtends tegen half elf gearresteerd in de Bijlmerflat Frissenstein. Hij was daar op bezoek bij een Turkse vriend, R. Kaya, die wel op de Kosto-lijst is geplaatst. Drie dagen eerder waren agenten van de vreemdelingendienst bij Kaya op bezoek geweest om de formaliteiten van zijn verblijf in Nederland te regelen. Hierbij troffen ze in zijn flat vier andere Turkse kandidaten voor Kosto-lijst aan die niet op de Kosto-lijst staan, waaronder Senyigit.

Volgens Kaya en de drie anderen namen de agenten hun paspoorten in beslag en verdwenen ze, na met Kaya een afspraak te hebben gemaakt voor 20 januari. Tussen tien en en half elf zou hij zich vervoegen op het kantoor van de vreemdelngendienst. Precies op het moment dat Kaya op het kantoor van de dienst zat, belden de agenten van de vreemdelingendienst aan bij Kaya's flat. Ze troffen er Senyigit, en arresteerden hem.

T. Oedayraj Singh Varma, gemeenteraadslid van Groen Links, heeft inmiddels vragen over deze zaak gesteld. “Ik ben echt heel kwaad. Ik vind dat Van Thijn zijn belofte aan deze mensen heeft gebroken. Zolang de procedure loopt moet je iets voor deze mensen bedenken.” Ook de Pvda-voorzitter van de gemeentecommissie voor politiezaken, A. Grewel, vindt de arrestatie van Senyigit een “vreemde zaak”.

De aanhouding van Senyigit kan een precedent betekenen voor alle 157 afgewezen kandidaten voor de Kosto-lijst waarvoor nu nog een procedure loopt.

    • Marjon van Royen