Japanse premier toch welkom in Washington

TOKIO, 2 FEBR. Het bericht in de Los Angeles Times van vorige week (en in deze krant van vrijdag) dat de Japanse premier, Kiichi Miyazawa, voorlopig niet welkom is in Washington, is weersproken door zowel de woordvoerder van het Witte Huis als van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Dat heeft het Japanse persbureau Jiji gemeld.

Volgens de Amerikaanse krant wilde president Clinton de Japanse premier niet ontvangen, tenzij Japan concrete stappen onderneemt om zijn handelsoverschot met de Verenigde Staten te verminderen. Maar de woordvoerder van het Witte Huis, George Stephanopoulos, heeft tegen verslaggevers gezegd dat zulke voorwaarden niet kunnen worden gesteld aan een ontmoeting tussen de leiders van Amerika en Japan. De woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, Richard Boucher, ontkende eveneens dat het bericht waar was. Japan is een een belangrijke bondgenoot van de VS, voegde hij er aan toe. Beiden toonden zich wel bezorgd over het groeiende handelsonevenwicht tussen beide landen.

Volgens de Los Angeles Times zou de beslissing om Japan op “armlengte” te houden van Washington een “dramatische verschuiving” betekenen in het beleid van Amerika. De krant beriep zich op uitspraken van de Amerikaanse ambassadeur in Japan, Michael Armacost, die regeringsfunctionarissen in Tokio begin deze maand zou hebben verteld dat, zolang Miyazawa geen concreet aanbod deed, hij een ontmoeting met de nieuwe president wel kon vergeten. Armacost is door de vorige Amerikaanse regering tot ambassadeur in Japan benoemd.