Interesse voor publieke omroepen gestabiliseerd

HILVERSUM, 2 FEBR. De belangstelling voor de publieke omroepen is gestabiliseerd. Regionale omroepen verliezen luisteraars aan commerciële radiostations. Dat blijkt uit cijfers van de afdeling kijk- en luisteronderzoek van de NOS.

Vorige maand haddden de drie publieke netten een marktaandeel van 54 procent, hetzelfde percentage als in januari vorig jaar. De belangstelling voor Nederland 1, 2 en 3 is nu gelijkelijk verdeeld. Elke zender heeft een marktaandeel van 18 procent. Vorig jaar schommelde het marktaandeel van Nederland 2 nog rond 24 procent. Door verhuizing van de VARA nam de belangstelling voor Nederland 3 toe.

Het commerciële station RTL 4 had in januari een gemiddeld marktaandeel van 28 procent. De zender is vooral op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag populair, maar moet in het weekeinde de publieke omroep laten voorgaan.

Vorige maand nam de gemiddelde totale kijktijd, gemeten over het gehele etmaal, opnieuw toe. In januari zaten mensen van zes jaar en ouder 2 uur en 57 minuten voor de televisie: tien minuten meer dan een jaar daarvoor. Volgens kijk- en luisteronderzoek is de stijging het gevolg van een groter aanbod. De stijging doet zich over alle delen van de dag voor.

Regionale omroepen in Groningen, Friesland en in de Randstad hebben vorig jaar veel luisteraars zien vertrekken naar commerciële zenders, blijkt uit cijfers van de afdeling kijk- en luisteronderzoek. Radio Rijnmond heeft, zo blijkt uit een vergelijking tussen november 1992 en november 1991, de belangstelling zien dalen van 33 naar 26 procent. Radio Noord daalde van 33 naar 29 procent en Omrop Fryslân daalde van 31 naar 27 procent. Volgens kijk- en luisteronderzoek is de verminderde belangstelling te wijten aan de sterke groei van commerciële zenders. Radio 10, RTL-radio en Sky Radio hebben in die gebieden sinds enige maanden de beschikking over etherfrequenties.

Vorig jaar november bereikten de regionale omroepen gezamenlijk nog 2,4 miljoen luisteraars van 13 jaar en ouder. Het jaar daarvoor was dat 2,5 miljoen. Radio Drenthe blijft met een dagbereik van 37 procent de best beluisterde regionale omroep van Nederland. Verder maakte Omroep Zeeland een grote sprong in het aantal luisteraars. De Zeeuwse omroep heeft thans een dagbereik van 23 procent. Radio Noord-Holland en Radio Utrecht zijn met een dagbereik van 10 procent de slechtst beluisterde omroepen.

De top-25 van best bekeken televisieprogramma's over de maand januari wordt aangevoerd door programma's uitgezonden op zondag, de dag waarop het meest naar de televisie wordt gekeken. Het best bekeken programma was een NOS-journaal om acht uur 's avonds (3,8 miljoen kijkers), gevolgd door een aflevering van “Ook dat nog” (3,5 miljoen kijkers) en Mies Bouwmans “In de hoofdrol” (3,2 miljoen kijkers).