Intereffekt koopt aandelen niet terug

De aandeelhouders van de drie beleggingsfondsen van effectenkantoor Intereffekt kunnen met ingang van vandaag hun aandelen niet meer kwijt tegen de intrinsieke waarde. Nu de overname van Intereffekt door branchegenoot Integro is afgeketst, heeft de vermogensbeheerder van de drie beursgenoteerde fondsen het open-end karakter van Intereffekt 500, Intereffekt Warrant en Yen Value Fund opgeheven. Bij een open-end fonds is de directie verplicht aangeboden aandelen tegen intrinsieke waarde terug te kopen.

Intereffekt verwachtte dat het niet doorgaan van de overname dusdanige onrust bij de aandeelhouders zou veroorzaken dat ze massaal hun stukken zouden willen verkopen. “Als gevolg hiervan zal een zo groot aantal aandelen kunnen worden aangeboden dat de hiermee samenhangende inkoopprijzen de in de vennootschappen aanwezige liquiditeiten overtreffen”, aldus Intereffekt.

De handel in de drie fondsen was gisteren opgeschort en werd vandaag weer hervat. Er waren echter geen kopers en verkopers in de markt. Intereffekt 500 noteerde 23,40, Intereffekt Warrant 32,50 en Yen Value Fund 72 gulden. Alle drie de fondsen hebben betere tijden gekend. De hoogste koersen vorig jaar waren respectievelijk 32,50, 114 en 84,80 gulden.

De drie fondsen, die geheel of overwegend in Japanse waarden beleggen, zijn enorm gekelderd sinds de koersen op de Japanse effectenbeurs in elkaar gestort zijn. Het resultaat van het Yen Value Fund (YVF) is in de eerste helft van vorig jaar gehalveerd van één miljoen tot 508.000 gulden. YVF verkocht vorig jaar, gedwongen door de slechte gang van zaken op de Japanse financiële markten, alle Japanse obligaties en heeft de opbrengst uitgezet op de Nederlandse geldmarkt. De twee andere fondsen hebben nog geen halfjaarresultaten bekendgemaakt.

In november vorig jaar maakte de Integro Groep (zeventig medewerkers), die al eerder de commissionairs Wouters en Heerze overnam, bekend dat het Intereffekt (negentien medewerkers) in Joure van directeur T. de Witte met ingang van 1 januari 1993 zou overnemen. Integro Groep, die in bezit is van een aantal Zuidafrikaanse financiers, heeft behalve in Amsterdam kantoren in Genève, Londen en Johannesburg. De acquisitie van Intereffekt is nu van de baan omdat “de beoogde samenwerkingseffecten in onvoldoende mate aanwezig zijn.”