EG blijft saai ondanks directe tv-beelden vergaderingen

Tot nu toe kregen we van een EG-vergadering nooit meer te zien dan af- en aan rijdende limousines, een overzicht van de vergadertafel en na afloop een minister die met wallen onder de ogen uitlegde welk heroïsch gevecht hij in het landsbelang had geleverd. Wat er was besloten merkte de burger later wel. Gisteren mochten voor het eerst de camera's blijven draaien nadat de bijeenkomst al begonnen was. Maar de primeur heeft voorlopig slechts het bestaande (voor)oordeel bevestigd: dat de EG technisch en saai is.

De Nederlandse kabelkijker kon het historische moment van openheid vanaf tien uur live volgen op de Duitse zender ARD. De verslaggever ter plaatse kon de tijd die de ministers te laat met hun vergadering begonnen, gebruiken voor een uitleg van wat de Raad van ministers eigenlijk is. Om kwart over tien opende de Deense minister van buitenlandse zaken Petersen de zitting met een opsomming van zijn voornemens voor het komende halfjaar. De eerste vijf minuten gingen verloren in een geluidsstoring. Daarna maakte het publiek kennis met de in Brussel vertrouwde, vlakke toon van de simultaanvertaling, die nogal een beroep doet op de concentratie.

Minister na minister las in vijf minuten zijn mening voor - Petersen van roze velletjes, Hurd uit een multomap, Kooijmans met zijn neus dicht op het papier. Het werd steeds moeilijker te onthouden wie nu wat had gezegd, ook al leidde de audiovisuele dienst van het Europese Parlement, die het camerawerk verrichte, de kijker niet af met leuke shots van smoezende ambtenaren of krantenlezende ministers. Als tijdens de uitzending een kijker even de huiskamer heeft verlaten om koffie te zetten en bij terugkomst een achterblijver heeft gevraagd wat hij heeft gemist, moest deze waarschijnlijk het antwoord schuldig blijven. Het was en bleef nul-nul.

In de nieuwsuitzendingen s'avonds keerden fragmenten terug. De BBC gebruikte bij een onderwerp over de onrust op de valutamarkten het moment waarop de Ierse minister Spring in de vergadering zijn ongenoegen over de Europese partners uitte, RTL4 deed hetzelfde al noemde zij Spring King, de NOS sloot af met de eerlijke scepsis van de Belgische minister Claes. En dat waren toch aardige, nieuwe televisiemomenten, al heeft het met betrokkenheid van de burger waarschijnlijk weinig te maken.

    • Hans Nijenhuis