EG belooft verkrachte vrouwen hulp

BRUSSEL, 2 FEBR. De EG-ministers van buitenlandse zaken zijn “verbijsterd” over de verkrachting van duizenden vrouwen in Bosnië-Herzegovina en bestuderen de mogelijkheden om de slachtoffers hulp te bieden.

De ministers bogen zich gisteren in Brussel over het eindrapport van de commissie-Warburton, de commissie van deskundigen uit diverse EG-landen die tot twee keer toe naar Kroatië is gegaan om de omvang van het probleem van de verkrachtingen te onderzoeken. In het rapport komt de commissie tot de conclusie dat in de oorlog in Bosnië op grote schaal vrouwen worden verkracht, dat moslim-vrouwen de belangrijkste slachtoffers en dat Serviërs de belangrijkste daders zijn, en dat verkrachting als “wapen” wordt toegepast in het beleid van "etnische zuivering'.

De schattingen van het aantal verkrachte vrouwen, aldus het rapport, variëren van tienduizend tot zestigduizend; het getal twintigduizend wordt “een redelijke schatting” genoemd. In het rapport doet de commissie-Warburton een beroep op de EG-landen om de slachtoffers medische en psychologische hulp te bieden en de procedures voor toelating van slachtoffers tot EG-landen te versoepelen.

Welke concrete maatregelen de EG voor de verkrachte vrouwen neemt is nog niet duidelijk. Wel is bekendgemaakt dat de EG-ministers de leiders van de strijdende partijen in Bosnië-Herzegovina zulen benaderen met bewijsmateriaal over de verkrachtingspraktijken en het zeer dringende verzoek “deze afschuwelijke praktijken te beëindigen”. (Reuter)