Een matrasje van zes miljoen

Het is waarschijnlijk ooit begonnen met een besteleend, waar de eigenaar voorzichtig een matrasje inschoof om de nacht door te komen. Nu is er de Royal Eagle van het Duitse bedrijf AK, een camper waarvoor ongeveer zes miljoen gulden moet worden neergeteld. Het rijdende paleis op een onderstel van Scania wordt geëxposeerd op de caravan- en kampeertentoonstelling Caravana, die tot en met 3 februari in Zuidlaren wordt gehouden.

Voor die zes miljoen hoeft de kampeerder niet op de fiets naar het dorp om een stokbroodje te halen. Boven de achterassen is een garage ingericht waarin een Ferrari staat. Gesjouw met jerrycans is evenmin nodig, want de auto heeft een watertank van 2800 liter die een whirlpool vol laat lopen. De kolos van twaalf meter lang en 3.80 meter hoog heeft ramen die bij veel licht uit zichzelf donker worden. Voor de kille avond is er een centrale vloerverwarming. De zithoek is van leer, de bar van edelhout, de kookplaten van keramiek. De slaapkamer herbergt een waterbed. Met de buitenwereld kan contact worden gezocht via telefoon of telefax. Niet elke campinghouder zal de 17 ton wegende Royal Eagle met evenveel plezier zijn gazonnetje op zien rijden. De miljonair die zich een exemplaar wil aanschaffen moet wegens dat gewicht dus wel even een vrachtwagenrijbewijs zien te halen. Maar dat schijnt geen bezwaar te zijn. Er zijn er al drie van verkocht.

    • Bram Pols