Duitse documentaire

Correspondent J.M. Bik prees op 18 januari terecht de eerste aflevering van de Duitse tv-documentaire "Der verdammte Krieg-Entscheidung Stalingrad', waarin van Duitse, maar ook van Russische kant deze belangrijke strijd wordt belicht.

Ten onrechte echter merkte hij op dat het “eind deze week (..) immers precies vijftig jaar geleden (is) dat de compleet ingesloten resten van het zesde Duitse leger onder generaal-veldmaarschalk von Paulus zich moesten overgeven aan Stalins Rode Leger. Om werkelijk precies te zijn: van de drie overgebleven omsingelde Duitse "eilandjes' langs de Wolga capituleerden de twee zuidelijke op 31 januari en het laatste, noordelijke, op 2 februari 1943. Boeiende en nieuwe beschouwingen van beide zijden, ook van gewone soldaten, geeft het pas verschenen boek Stalingrad, Mythos und Wirklichkeit einer Schlacht (Fischer Taschenbuch Verlag).

    • Mr. E. Dienaar