Draagbare telefoon zorgt voor paniek in VS

NEW YORK, 2 FEBR. Krijg je hersentumor van een portable telefoon? David Reynard uit St. Petersburg is er van overtuigd, want zijn vrouw is een van de slachtoffers. Zij is onlangs aan de gevolgen van telefoneren overleden.

Nadat Reynard zijn verhaal uit de doeken had gedaan bij Larry King op CNN, zijn veel Amerikanen bang geworden. Televisieprogramma's pikten het onderwerp op, maar de makers van de telefoons dachten het wilde gerucht te kunnen negeren. Totdat de hysterie ook Wall Street bereikte. In de loop van vorige week begonnen de aandelen van grote producenten langzaam te zakken en vrijdag verloor Motorola 4 7/8 en McCaw zag zijn aandeel met 3 3/4 naar beneden gaan. Centel verloor 1 5/8 en kwam uit 35 1/8. De grote portable-telefoonproducenten verloren vorige week allemaal 15 tot 20 procent van hun marktwaarde.

Woordvoerders van de bedrijven hadden vorige week al laten weten dat de portables volkomen veilig zijn, maar de boodschap kwam niet erg duidelijk door. Het publiek zag geen enkele topman op televisie verklaren dat zijn produkt geen kanker veroorzaakte. Hadden ze soms iets te verbergen?

Ook verdacht weinig specialisten verklaarden dat er met de portables niets aan de hand is. Daar staat tegenover dat een wetenschappelijke studie uit Zweden een verband legt tussen elektromagnetische velden en leukemie. Dus welke specialist zal zomaar verklaren dat het verband tussen telefoneren en hersentumor onzin is?

In dit land zijn mensen om minder voor het gerecht gesleept. Als mevrouw Y nu een portable koopt omdat dokter X zegt dat het veilig is en mevrouw Y krijgt hersentumor, kan dokter X voor het gerecht worden gesleept.

De democratische afgevaardigde Edward Markey uit Massachusetts heeft de universiteit van Utah inmiddels verzocht de gevaren van de portables te onderzoeken.

Koopjesjagers, die denken dat de affaire als een nachtkaars zal uitgaan, zien de aandelen tegen de huidige koers als koopjes. Vandaar dat Motorola, McCaw en Centel gisteren weer begonnen te klimmen. Motorola boekte zelfs een vooruitgang van 2 3/4 en eindigde de dag op 53 3/4.

In Nederland hebben de berichten over een mogelijk verband tussen hersentumor en portable telefoons niet tot onrust geleid. “Bij de Helpdesks van de Primafoon is over dit onderwerp nog geen enkele vraag binnen gekomen”, zegt een woordvoerder van PTT Telecom.

Het onderzoekslaboratorium Neher van de PTT doet zelf geen studie naar het effect van radiogolven (die draagbare telefoons uitzenden) op de menselijke gezondheid. Neher volgt wel nauwgezet de wetenschappelijke publicaties op dit terrein. “En tot nu toe is er geen enkel verband aagetoond tussen draadloze telefoons en hersentumor”, aldus de woordvoerder.

    • Lucas Ligtenberg