Directeur vertrokken bij kunstcentrum ICA

AMSTERDAM, 2 FEBR. Eduardo Lipschütz-Villa, directeur van het Institute of Contemporary Art/Amsterdam (ICA), heeft zijn functie anderhalf na de opening gisteren neergelegd. Hij wordt opgevolgd door de kunsthistoricus Jan-Rense Boonstra, stafmedewerker bij de Anne Frank Stichting. Boonstra was tot 1 november jl. hoofd museum bij de stichting.

De woordvoerster van het particuliere ICA ontkent dat Lipschütz-Villa's vertrek zou zijn ingegeven door tegenvallende bezoekcijfers. Volgens haar is “in goed overleg” tussen hoofdsponsor J. Mol en Lipschütz-Villa tot zijn vertrek besloten. “Eduardo beschouwt zijn taken hier als afgerond. Hij is weer voor zichzelf begonnen met activiteiten in binnen- en buitenland.” Welke activiteiten dat zijn, kon zij niet zeggen.

In hoeverre de bezoekcijfers inderdaad tegenvallen, kon zij evenmin zeggen: “Ik weet het werkelijk niet.” De kunstboekhandel Art Book, die er een filiaal had, heeft die vorige maand gesloten omdat de omzet ver achter bleef bij de verwachtingen. Het was de bedoeling dat het ICA na twee jaar self-supporting zou zijn, maar die doelstelling wordt niet gehaald. Jaarlijks worden er vier grote tentoonstellingen gehouden, waarbij veelal wordt samengewerkt met gastconservatoren. Het instituut heeft geen eigen verzameling.

Het ICA is gevestigd in de Nieuwe Spiegelstraat, die al geruime tijd is opgebroken in verband met nieuwbouw ertegenover. Dat complex woningen en winkels wordt volgende maand opgeleverd.