Burgers Togo vluchten massaal voor geweld naar Ghana en Benin

LOMÉ, 2 FEBR. Uit de Togolese hoofdstad Lomé is een uittocht op gang gekomen van duizenden mensen die bevreesd zijn voor nieuw geweld van de kant van het leger.

In totaal zijn de afgelopen dagen al 25.000 mensen gevlucht, velen van hen naar de buurlanden Ghana en Benin.

Het afgelopen weekeinde schoten de militairen van president Gnassingbé Eyadéma zes burgers in hoofdstad dood, onder wie een 11-jarige Franse jongen, uit wraak voor de dood van een collega. Ook kwam het op grote schaal tot plunderingen. De week daarvoor waren er ook al twintig mensen gedood bij een demonstratie van de oppositie voor bespoediging van het democratiseringsproces in het land. Eyadéma, die al 27 jaar aan de macht is, verzet zich tegen dit proces en heeft meer-partijenverkiezingen herhaaldelijk uitgesteld.

Vooral veel vrouwen met kinderen op hun rug en bundeltjes eten en kleren op hun hoofd ontvluchten Lomé, waar in totaal zo'n 600.000 mensen wonen. Grenswachten in Benin verklaarden dat zondag gemiddeld 750 Togolezen per uur de grens overgingen. Velen lopen over het strand naar Ghana.

Eyadéma gaf gisteren de schuld van de huidige onrust aan de Ghanese president, Jerry Rawlings. Die zou de Togolese bevolking angst hebben ingeboezemd. De Togolese president noemde zijn ambtgenoot onder andere een “tovenaarsleerling”. Eyadéma heeft Rawlings regelmatig de schuld gegeven van problemen in Togo.

Frankrijk en Duitsland hebben intussen Eyadéma en de oppositie uitgenodigd naar Straatsburg voor overleg over de toestand in het land. (Reuter, AP)