Beschadigd Auschwitz-monument bedolven onder een bloemenzee

AMSTERDAM, 2 FEBR. Enkele duizenden mensen hebben gisteren het Auschwitz-monument in het Amsterdamse Wertheimpark bedolven onder een bloemenhulde. Het monument werd het afgelopen weekeinde ernstig beschadigd door tot dusver onbekend gebleven personen.

De bloemenhulde was een spontane reactie, toen zondagochtend vlak voor de jaarlijkse Auschwitz-herdenking de grove beschadiging van het monument werd ontdekt. Nadat tientallen mensen hem eerder op de dag waren voorgegaan, legde ook burgemeester van Thijn van Amsterdam gisteren bloemen op het monument. Ook minister Hirsch-Ballin (justitie), VVD-fractieleider Bolkestein en D66-leider Van Mierlo bezochten het monument.

Volgens initiatiefnemer J. Ruiter van het Mozeshuis was de bloemenlegging bedoeld “om zo de schande te bedekken totdat het gedenkteken in ere hersteld zal zijn”. Hoe lang dit zal duren, is niet duidelijk.

Inmiddels is wel gebleken dat waarschijnlijk alleen de glasplaten die het monument afdekken zijn vernield. De daaronder liggende spiegels zijn waarschijnlijk nog intact.

A. Fels, voorzitter van het Auschwitz-comité, noemde de bloemenhulde “hartverwarmend”. “De vernieling van het monument heeft Nederland overduidelijk in het hart geraakt”, aldus Fels.

De voorzitter van het Auschwitz weet niet of de vernielingen werden aangericht door rechtsradicalen. “We vinden in ieder geval dat de vernieling van het monument veel wegheeft van wat er elders in Europa aan rechtradicale acties plaatsheeft”, aldus Fels.

Bij het Auschwitz-comité heeft zich niemand gemeld om de verantwoordelijkheid voor de vernielingen van het monument op de eisen. De politie heeft nog geen spoor van de daders. Er hebben zich nog geen getuigen gemeld via het speciale telefoonnummer dat hiertoe door de Amsterdamse politie is ingesteld.

Het Auschwitz-monument, een door Jan Wolkers vervaardigd spiegelmonument, stond tot vorig jaar op de Oosterbegraafplaats in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Toen besloten werd bij deze begraafplaats een crematorium te bouwen, wilde het Auschwitz-comité het monument verplaatsen. Het leek de leden van het comité geen goed idee de duizenden slachtoffers van het Duitse vernietingskamp te herdenken onder de rook van een crematorium.

In overleg met de gemeente is gezocht naar een nieuwe plek voor het Auschwitz-monument. Uiteindelijk werd voor het Wertheimplantsoen gekozen, dichtbij de synagoges, het Waterlooplein en de oude jodenbuurt in de Nieuwmarkt.