Amerikaanse zendelingen in zuiden van Panama ontvoerd

PANAMA-STAD, 2 FEBR. Drie Amerikaanse zendelingen zijn in het oerwoud in het zuiden van Panama ontvoerd. De Panamese autoriteiten zeggen te vermoeden dat de daders Colombiaanse guerrillastrijders zijn, die behoren tot de linkse Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC).

De zendelingen zouden behoren tot een Amerikaanse organisatie die zich de New Tribes Mission noemt. De Panamese autoriteiten, die de zaak hoog zouden opnemen, hebben gezegd een speurtocht naar de verdwenen zendelingen te zullen beginnen. Volgens onbevestigde berichten zouden de drie tijdens hun ontvoering in gezelschap van vier vrouwen en een kind zijn geweest.

De zendelingen verdwenen in de provincie Darien aan de oever van de rivier de Pucro, op een uur gaans van de grens met Colombia. Behalve verzetsstrijders zouden zich ook veel drughandelaars, smokkelaars en andere illegalen in het moeilijk toegankelijke gebied bevinden. Colombia kent een lange traditie van ontvoeringen in ruil voor losgeld.

Met het afnemen van de ideologische polarisatie tussen de linkse Colombiaanse verzetsbewegingen en de regering hebben veel guerrilleros zich de laatste jaren aangesloten bij de zeer actieve Colombiaanse drugmafia, die handelt in cocaïne en in toenemende mate ook heroïne, en zeer hoge winsten maakt. In ruil voor een deel daarvan bieden de (ex-)guerrillastrijders de handelaars bescherming tegen de speciale narcotica-brigades van de Colombiaanse overheid. Guerrillastrijders wijken regelmatig vanuit Colombia uit over de grenzen met omringende landen als Venezuela, Panama en Brazilië. (Reuter)