Akkoord bij havenbedrijf EBS, minder banen weg

ROTTERDAM, 2 FEBR. Bij het Rotterdamse overslagbedrijf European Bulk Services (EBS) zullen minder arbeidsplaatsen verdwijnen dan aanvankelijk was voorzien. Na langdurige onderhandelingen met de vakbonden heeft de directie vannacht besloten niet 400 maar 234 arbeidsplaatsen te schrappen.

De directie van EBS en de Vervoersbonden FNV en CNV hebben dit vanmorgen bekend gemaakt. EBS-directeur D. 't Hooft zei vanmorgen desgevraagd “tevreden” te zijn over het bereikte akkoord. Hij voegde er meteen aan toe “dat er nog wel een hele klus te klaren is”.

De EBS-directie en de bonden hebben vanaf zaterdagmorgen in hotel De Beer in Europoort bijna onafgebroken onderhandeld. De onderhandelingen liepen aanvankelijk erg stroef en gevreesd werd dat betrokken partijen geen akkoord zouden bereiken. Maar vannacht om vier uur was er uiteindelijk wel een akkoord.

Door dit eerste resultaat zijn de problemen bij EBS echter nog lang niet opgelost. De vervoersbonden blijven bij hun standpunt dat gedwongen ontslagen bij EBS onaanvaardbaar zijn. Zij houden vast aan de afspraken in het Masterplan voor de Rotterdamse haven, een sociaal akkoord waarin bonden en werkgevers in 1989 zijn overeengekomen dat tot 1996 in de haven geen gedwongen ontslagen vallen.

“We zijn een eind op weg, maar we zijn er nog lang niet. Er moet voor die 234 werknemers nog een sociaal plan komen”, aldus 't Hooft vanmorgen. “EBS moet dus met een oplossing komen voor 234 zogenoemde "boventallige' werknemers als het bedrijf de reorganisatie wil doorvoeren”, zei bestuurder J. Verroen van de Vervoersbond FNV. De bonden hebben EBS - ontstaan uit een fusie van de GEM (graanoverslag), Interstevedoring en Frans Swarttouw (steenkool, kunstmest, erts) - verzocht nog deze week met een verdere uitwerking van het reorganisatieplan te komen.