Veldrijders blij met bijverschijnselen

CORVA, 1 FEBR. Het Nederlandse kamp bij het wereldkampioenschap veldrijden in het Italiaanse Corva moest zich weer tevreden stellen met wat bijverschijnselen. Als de prestaties tegenvallen en de bondscoach onvergeeflijke blunders maakt is het een geschenk uit de hemel als de beste Nederlander enkele meters voorbij de eindstrijd besluit zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Maar sportmensen die daar nog adem voor over hebben mogen zich afvragen of ze zich wel voldoende hebben ingespannen. En of die vreugde over een bronzen medaille wel terecht is.

Wim de Vos ging als knecht het veld in en was gisteren dolgelukkig dat hjij er als nummer drie uitkwam. Hij zou Adri van der Poel bijstaan in diens eindeloze jacht op de wereldtitel veldrijden. Achter de Franse wegrenner Dominique Arnould en de Duitse titelverdediger Mike Kluge werd het uiteindelijk brons voor de 24-jarige De Vos.

De Vos op het podium, favoriet Van der Poel vijfde. Oud-wereldkampioen Henk Baars (veertiende) speelde op het gladde parcours niet mee. Frank van Bakel (dertiende) kon op geen enkele manier waarmaken dat hij als knecht een grotere waarde zou hebben dan de op een vervelende manier weggewerkte Huub Kools.

Van der Poel was na de nationale titelstrijd, drie weken geleden op het terrein van recreatiepark de Beekse Bergen, de belangrijkste pleiter voor de selectie van De Vos. De "knecht' beloonde zijn "meester' door zich in te houden, maar toen Van der Poel tegenspoed tegenkwam besloot hij toch zelf maar gas te geven.

De veranderde strijdwijze van de Nederlander kwam Dominique Arnould goed uit. De Fransman, vorig jaar in de Tour de France winnaar van de eerste etappe in San Sebastian, kreeg het gat met de na de start weggereden Mike Kluge niet alleen dicht. Met De Vos als aanjager maakte het tweetal de achterstand op de titelverdediger snel goed.

De Duitser, vorig jaar in Leeds de sterkste, probeerde zijn medestanders nogmaals te lossen. Dat lukte, maar pech sloeg toe toen hij in de laatste ronde onderuit ging en Arnould naar de wereldtitel zag rijden. De Vos had zich op dat moment al verzoend met het brons.

Henrik Djernis werd wereldkampioen bij de amateurs. De Deen onttroonde de Italiaanse titelhouder Daniele Pontoni, die met de derde plaats genoegen moest nemen.