Tientallen vogels vervuild met olie

ANJUM, 1 FEBR. In het vogelopvangcentrum De Fûgelspits in het Friese Anjum zijn het afgelopen weekend enkele tientallen vogels binnengebracht die vervuild zijn met olie.

De vogels, voornamelijk zwarte zeeëenden, zijn afkomstig van Terschelling. Dat heeft de beheerster G. Wiersma van De Fûgelspits bekendgemaakt. Wiersma verwacht nog meer olieslachtoffers. Contactpersonen op Schiermonnikoog en Ameland hebben ook vervuilde vogels voor deze eilanden waargenomen. Deze dieren konden echter nog niet worden gevangen. Rijkswaterstaat heeft nog geen olievlek of vervuiling gesignaleerd. Een vliegtuig van het kustwachtcentrum onderzoekt vandaag het gebied rond de Waddeneilanden naar eventuele vervuiling. Het is volgens een woordvoerder echter ook mogelijk dat de vogels de vervuiling ergens anders hebben "opgepikt'.