Spanje scherpt wet op strafverlichting aan na gruwelijke moordzaak

MADRID, 1 FEBR. De Spaanse justitie gaat de mogelijkheden voor straftijdverkorting en verlof uit de gevangenis bij bepaalde misdrijven aan banden leggen. De maatregel is vooral bedoeld om recidive te voorkomen in het geval van sexueel geweld. Ze is het rechtstreekse gevolg van een gruwelijke moordzaak die in de afgelopen maanden televisiekijkers in heel Spanje in zijn ban heeft gehouden en eind vorige week tot ontknoping kwam.

Minister van justitie Tomas de la Quadra zei gisteren dat hij binnenkort een wetsontwerp zal indienen met strengere normen voor strafverlichting. Tot die tijd zal zijn departement extra contrôle uitoefenen op de rechters die bij goed gedrag in de inrichting nu vaak routinematig verloven toewijzen. Wanneer het ministerie en de rechter van mening verschillen wordt het verlof geblokkeerd tot het Hooggerechtshof een uitspraak heeft gedaan.

Terwijl de regering zich op deze maatregelen bezon, werden in het dorp Alcàsser, nabij Valencia, zaterdag de lichamen begraven van Toñi, MiriaN en Desirée. De 14 en 15 jaar oude meisjes verdwenen op 13 november van het vorig jaar toen ze op weg waren naar een discotheek. Ouders, medescholieren en andere dorpelingen begonnen daarop een zoekactie die werd overgenomen door de televisie. Een uitzending over de verdwijning was één van de best bekeken programma's van de afgelopen maanden. Premier Gonzalez ontving de ouders in zijn ambtswoning om zijn medeleven uit te drukken.

Vorige week ontdekte een bijenhouder in de buurt van hun woonplaats bij toeval de plek waar de drie meisjes begraven waren. Uit in de buurt van het graf gevonden aanwijzingen kon binnen 24 uur de identiteit van de daders worden opgemaakt. Eén van hen werd onmiddellijk aangehouden. De tweede, een jongeman met een strafblad die na een verlof uit de gevangenis niet naar zijn cel was teruggekeerd, is nog voortvluchtig. De meisjes blijken op de avond van hun verdwijning langdurig te zijn gemarteld en verkracht en daarna met pistoolschoten om het leven gebracht.