Prix d'Amérique

Het Zweedse paard Queen L. heeft gisteren op de baan van Vincennes de Prix d'Amérique, de belangrijkste koers voor dravers in Europa, op haar naam geschreven.

Het was voor het eerst sinds 25 jaar dat de zege niet aan een Frans paard toeviel. Queen L., die met de zege ruim 800.000 gulden verdiende, is een klein paard (1,58 meter hoog) met, volgens een Franse verslaggever, "het lichaam van een ballerina'. Zoals gewoonlijk had het dier een langzame start en bij het ingaan van de laatste bocht lag het nog in zesde positie. Het begon toen echter in zijn karakteristieke stijl aan een onweerstaanbare opmars die in een afgetekende zege eindigde.

De overwinning van Queen L. was ook een triomf voor de 44-jarige Stig Johansson op de sulky. Johansson, die in Frankrijk bekend staat als "Iceman' omdat hij zeer zwijgzaam is, heeft in zijn carrière alle grote koersen in Europa gewonnen behalve de Prix d'Amérique, die wordt beschouwd als het onofficiële WK voor dravers. Vorig jaar werd Queen L. derde in Vincennes, waar 30.000 mensen op de tribunes zaten. Bijna zes miljoen Franse televisiekijkers volgden de koers. De inzet bij de paardentotalisator (PMU) bereikte met 236 miljoen francs (bijna 80 miljoen gulden) een nieuw record.