Philips zet produktie HDTV op sterk water

ROTTERDAM, 1 FEBR. Philips ziet voorlopig af van de produktie van de televisietoestellen volgens de Europese standaard voor High Defenition Television, de zogenoemde HD-MAC. Philips-directeur Jan Timmer zei dit vanmorgen vanuit het Zwitserse Davos. De eerste versies van deze toekomsttelevisie zouden in 1994 gereed moeten komen.

Het concern ziet af van produktie omdat de Europese Gemeenschap vooralsnog niet overgaat tot het verstrekken van een subsidie van 500 miljoen Ecu (circa 1,1 miljard gulden) aan programmamakers en programmadistributeurs. Zonder die subsidie maakt de nieuwe - mede door Philips ontwikkelde technologie - geen schijn van kans. De invoering van het nieuwe systeem vergt namelijk forse investeringen in nieuwe apparatuur van programmamakers.

De divisie consumentenelektronica van Philips heeft sinds 1986 ongeveer 350 à400 miljoen gulden in het project geïnvesteerd. Na jaren touwtrekken volhardt Groot-Brittannië als enige EG-lidstaat in het verzet tegen de subsidie.

Philips zal nu de aandacht richten op de verkoop van breedbeeldtelevisie, toestellen waarbij lengte en de hoogte van het beeld zich verhouden als 16:9. Bij conventionele televisies is die verhouding 4 staat tot 3.

Een woordvoerster van Philips spreekt van een ”gemiste kans” voor Europa, dat nu mogelijk “de voorsprong op de Verenigde Staten en Japan uit handen geeft”. Op 10 mei bespreken EG-ministers opnieuw de toekomst van het HDTV-project.