Offensief tegen de Rode Khmer in Cambodja

PHNOM PENH, 1 FEBR. Het Cambodjaanse regeringsleger heeft drie dagen geleden een grootscheeps offensief gelanceerd tegen stellingen van de Rode Khmer in verscheidene provincies van Cambodja.

Dit heeft de woordvoerder van de vredesmacht van de Verenigde Naties (UNTAC), Eric Berman, vandaag bekendgemaakt.

De regering in Phnom Penh heeft het offensief bevestigd. De gevechten zijn de hevigste sinds de komst van VN-troepen, eind 1991, naar Cambodja. Volgens de berichten van VN-waarnemers wordt in vijf provincies in het westen en in het noorden van het land zwaar gevochten. Het regeringsleger maakt onder meer gebruik van AK-47 geweren, B-62 machinegeweren en 75 millimeter raketten. De troepen zouden nog twintig kilometer zijn verwijderd van Pailin, het hoofdkwartier van de Rode Khmer bij de Thaise grens, maar volgens generaal Pan Thai, militair adviseur van premier Hun Sen, zal het hoofdkwartier zelf niet worden aangevallen. Het offensief is erop gericht de Rode Khmer terug te drijven in de jungle om op die manier een einde te maken aan de beschietingen die de De Rode Khmer de afgelopen maanden heeft uitgevoerd op dorpen, zo zei de generaal.

Hij ontkende de beschuldiging van de UNTAC dat dorpelingen en vluchtelingen die onlangs zijn teruggekeerd uit kampen in Thailand door het leger zijn gedwongen de wapens op te nemen tegen de Rode Khmer. “Ik heb genoeg militairen om te vechten”, aldus Pan, maar hij wilde niet zeggen hoeveel manschappen betrokken zijn bij de huidige gevechten. Ook over de vorderingen van de operatie of over het aantal slachtoffers deed hij geen mededelingen.

Meas Chey, een woordvoerder van de Rode Khmer, zei in een reactie dat het regeringsleger al sinds 11 januari Pailin aanvalt met de bedoeling het hoofdkwartier in te nemen. Maar de aanval is volgens Meas Chey tot mislukken gedoemd, de Rode Khmer zou inmiddels honderd militairen hebben gedood, terwijl 200 regeringssoldaten zouden zijn overgelopen. De Rode Khmer beschikt in Pailin onder meer over tanks en raketwerpers. De lezingen over de situatie rondom Pailin konden niet door onafhankelijke waarnemers worden geverifieerd. Bij de plaats zijn twaalf mensen gestationeerd van de UNTAC; ze lopen volgens de Rode Khmer geen gevaar.

Het offensief van het regeringsleger kwam op gang kort nadat bekend werd dat de Rode Khmer niet zal deelnemen aan de verkiezingen in mei. De vier Cambodjaanse facties - ook de Rode Khmer - stelden vorige week donderdag de verkiezingsdatum vast: 23 tot en met 25 mei. Aangezien de Rode Khmer zich niet als partij heeft laten registreren, kan de voormalige guerrillabeweging geen kandidaten stellen. (AP, Reuter)