Nordholt: opvang van jongeren moet beter onze Amsterdamse redactie

AMSTERDAM, 1 FEBR. Er moet veel meer worden gedaan aan de opvang, opleiding en begeleiding van buitenlandse jongeren. Dit zei hoofdcommissaris E. Nordholt van de Amsterdamse politie gisteren in het NOS-radioprogramma Actuele Zaken.

Uit de cijfers over 1992 blijkt dat de criminaliteit in de hoofdstad opnieuw is gestegen. Volgens Nordholt is dit mede te wijten aan het cellentekort. Zo moest de Amsterdamse politie in mei vorig jaar zeventig procent van alle arrestanten de straat weer op sturen. “Ik zou willen dat de maatschappelijke verontwaardiging over het aantal wegzendingen even groot was als over het aantal ontsnappingen”, zei de hoofdcommissaris. Hij pleitte voor meer cellen dan tot nu toe door justitie zijn gepland.

Toch is het bouwen van cellen alleen niet genoeg. De helft van de straatroof en de overvallen in Amsterdam werd het afgelopen jaar gepleegd door jongeren van Surinaamse en Antilliaanse afkomst. Vooral uit Curaçao is een grote toestroom van jongeren die in de kleine criminaliteit belanden. Volgens Nordholt zorgt dit voor een "explosieve situatie', met name in de Bijlmermeer waar veel van deze jongeren terechtkomen.

Niet alleen de Nederlandse regering maar ook de Antilliaanse moet krachtiger ingrijpen. “Wat dat betreft maakt de Antilliaanse overheid er zich van af”, aldus Nordholt.