Koninklijke Ahold wil Portugese belangen vergroten

Koninklijke Ahold maakte vandaag bekend dat besprekingen worden gevoerd met haar Portugese partner Jeronimo Martins over de acquisitie van de supermarktketen Ino Supermercados.

Deze keten zal dan onderdeel uitmaken van de Portugese joint-venture waarin Ahold voor 49 procent participeert. Jeronimo Martins had eerder vandaag medegedeeld overeenstemming te hebben bereikt over de aankoop van 100 procent van de aandelen in Inovaçao SGPS. Dit is een houdstermaatschappij die onder meer een aandelenmeerderheid bezit in Ino Supermercados. Ook drie hypermarkten (Feira Nova) behoren tot Inovaçao SGPS.

Jeronimo Martins Retail (JMR), de joint-venture van Ahold in Portugal (49 pct Ahold en 51 pct Jeronimo Martins) werd in juli 1992 opgericht en is eigenaar van de supermarktketen Pingo Doce, een keten van meer dan veertig supermarkten met een jaaromzet van ruim 500 miljoen gulden.

De supermarktketen Ino Supermercados bestaat uit 54 supermarkten, verspreid door heel Portugal met het accent op het noorden van het land. De jaaromzet bedraagt ruim 370 miljoen gulden. De drie hypermarkten hebben een gezamenlijke omzet van dezelfde grootte.

Het Ahold-concern, dat wereldwijd ruim 100.000 mensen in dienst heeft, bereikte in 1992 een omzet van 22,3 miljard gulden.