Kamerlid geschokt over "wantoestand' in psychiatrische kliniek

ROTTERDAM, 1 FEBR. In de psychiatrische inrichting de Ramaer in Den Haag heersen “vooroorlogse wantoestanden”. Dat zei het VVD-Kamerlid Erica Terpstra gisteren in het actualiteitenprogramma Brandpunt van de KRO. Het Kamerlid bezocht de kliniek, een onderdeel van het psychiatrische ziekenhuis Rosenburg, op uitnodiging van de directie. In de reportage toonde zij zich geschokt over de behuizing van de 104 patiënten.

Vier bedden in een kleine ruimte, eten op de gang omdat er geen eetzaal bestaat en vrijwillige opsluiting in een separeercel zijn volgens Terpstra “onacceptabele situaties”. Psychiater J. Börger van de Ramaer zegt dat hij vaak op het punt heeft gestaan de inspectie het gebouw te laten sluiten. Dat deed hij toch niet: “Ik kan deze mensen moeilijk op straat zetten”.

De inspecteur van de Geestelijke Gezondheidszorg Zuid-Holland en Zeeland, psychiater H.R. Kraus, vindt “elke dag dat het gebouw nog staat een nagel aan mijn doodskist”. Het ziekenhuis werd in 1926 gebouwd voor "bedverpleging', waarbij alle bedden op een rij staan voor bedlegerige psychiatrische patiënten. De huidige bewoners zijn chronisch psychiatrische patiënten tussen de 17 en 64 jaar oud, maar niet bedlegerig. Het gebouw is nooit aan de nieuwe bestemming van inrichting aangepast.

Volgens Kraus is onlangs een nieuwbouwplan goedgekeurd voor 40 bedden. Over de bouwtekeningen is men nog in discussie. Wanneer er verandering in de situatie van de patiënten komt, durft hij niet te voorspellen.

Het VVD-Kamerlid Terpstra heeft zich meteen na haar bezoek aan de Ramaerkliniek in verbinding gesteld met staatssecretaris Simons van WVC. Deze heeft na het zien van het programma toegezegd er op het departement over te zullen praten.