'Jaren negentig worden voor Cowboys'

NEW YORK, 1 FEBR. Met veel machtsvertoon hebben de Dallas Cowboys gisteren de Super Bowl gewonnen. Ze versloegen de Buffalo Bills in stadion de Rose Bowl in Pasadena (Californië) vernietigend met 52-17.

De Super Bowl heeft een magische klank en is het hoogtepunt van het Amerikaanse football en het hele sportseizoen. Al weken lang werd Super Sunday in kranten en op televisie aangekondigd, wat een nationale opwinding teweeg bracht. Ongeveer 103.000 toeschouwers zaten in het stadion, een recordaantal van 110 miljoen Amerikanen keek naar de wedstrijd op de televisie. Cafés zetten superschermen op en beloofden gratis biertjes bij iedere touchdown. Iedereen had zijn eigen theorie over de kansen van de beide teams en gokkers zetten hun geld op een favoriet.

Het gemak waarmee de Texaanse Cowboys gisteren over de Newyorkse Bills heenwalsten was sportief gezien een anticlimax. Door de overmacht, het zelfvertrouwen en de betere techniek van de Cowboys was het belangrijkste Amerikaanse sportevenement van het jaar halverwege al beslist en daardoor niet echt spannend meer.

Daar kwam nog bij dat underdog Buffalo, die in de aanloop naar de Super Bowl tegen de Houston Oilers nog een achterstand van 28 punten had weggewerkt, in de loop van de wedstrijd begon te blunderen. Dallas profiteerde hier voortdurend van. Langs de zijlijn begonnen coaches en reserves minuten voor tijd al een feestje te vieren. Cowboys-speler Leon Lett deed daar op het veld aan mee en liet zich op de rand van de endzone zelfs de bal uit zijn handen slaan. Daarmee werd nog net voorkomen dat Buffalo met de astronomische cijfers van 60 tegen 17 werd verslagen.

Het enigszins onprofessionele einde deed niets af aan de kwaliteit van de Dallas Cowboys, die hun tegenstanders veruit overklasten. Dallas was scherper, sneller en alerter. Geen pass van quarterback Troy Aikman werd onderschept, Emmitt Smith pakte in totaal 108 yards en Novacek, Irvin, Harper, Norton en Jones maakten de touchdowns. Van de zes touchdowns kwamen er vier voort uit zogeheten turnovers, onderscheppingen door de tegenstander. In totaal waren er negen turnovers in het voordeel van Dallas, wat alles zegt over het kwaliteitsverschil tussen de twee teams.

Het is de negende keer op rij dat een ploeg van de National Conference de Super Bowl wint en de derde keer achtereen dat Buffalo in de Super bowl uitkomt en verliest. Dallas, een betrekkelijk jong team, heeft in vier jaar de top bereikt nadat Jerry Jones de geheel in het slop geraakte club in 1989 had gekocht. Nu heeft Dallas met coach Jimmy Johnson het hoogste doel bereikt wat een Amerikaan zich kan maar voorstellen.

Buffalo opende de score met een touchdown en een conversie. Het was 7-0 en het was de enige keer dat Buffalo aan de leiding zou gaan. De Cowboys waren in het begin een beetje nerveus, maakten een paar fouten en nutteloze overtredingen maar dat was snel voorbij. Na de eerste quarter - let wel, vijftien minuten zuivere speeltijd - gingen de Cowboys al met 14-7 aan de leiding.

In de tweede quarter werden de verhoudingen duidelijk. Buffalo blunderde en leed herhaaldelijk balverlies. Quarterback Jim Kelly moest het veld verlaten met een stevige knieblessure en Frank Reich nam zijn plaats in. De quarterback is de belangrijkste speler want hij leidt het team bij de aanval. Reich deed het aanvankelijk niet slecht maar met name later in de wedstrijd liet hij het afweten. Buffalo was zonder Kelly flink gehandicapt.

Bij de rust stond het al 28-10 voor Dallas. Het geöliede Texaanse tandem Aikman-Irvin liet in het derde quarter prachtige staaltjes football zien. Passes van Troy Aikman gingen als projectielen naar voren maar bleken welgemikt in de armen van bijvoorbeeld Michael Irvin terecht te komen. Het werd 31-10 zonder dat Buffalo er iets tegenover kon stellen.

De eerste actie in het vierde en laatste quarter gaf Buffalo nog even hoop. In zijn mooiste actie van de wedstrijd gooide Reich een pass over veertig yards naar Don Beebe: touchdown. Dallas was echter niet te stuiten en bouwde de voorsprong opnieuw uit. De Bills maakten domme fouten en leken niet meer geïnspireerd. De wetenschap dat ook dit jaar de bokaal niet naar Buffalo zou gaan was van de gezichten af te lezen.

Weinigen zullen hebben verwacht dat het zo gemakkelijk zou gaan voor de Dallas Cowboys. In de voorbeschouwingen was voortdurend gewezen op hun onervarenheid en leeftijd. In zoiets belangrijks als de Super Bowl zou het ervaren team uit Buffalo zeker in het voordeel zijn. Vergeten was daarbij waarschijnlijk de invloed van coach Johnson. Hij heeft binnen een paar jaar een bijzonder professioneel team klaar gestoomd voor de Super Bowl - waarom zou hij zijn spelers niet helpen winnen?

De jaren negentig worden voor de Cowboys, werd al tijdens de wedstrijd geroepen. Met een team als dit en een hecht koppel als Jones en Johnson aan de leiding hoeft dit niet de laatste Super Bowl voor de Dallas Cowboys te zijn. Vraag is natuurlijk hoe lang de jonge spelers "jong' blijven en voor Dallas willen blijven uitkomen. Tussen nu en september, de start van het volgende seizoen, zal menige speler van deze club een aantrekkelijk contract aangeboden krijgen. Voor elke Super Bowlwinnaar is goud te verdienen.

    • Lucas Ligtenberg