Jaarresultaat 1992 Occidental negatief

De Amerikaanse oliemaatschappij Occidental Petroleum heeft in 1992 een flink verlies geleden.

Het negatieve saldo kwam uit op 591 miljoen dollar. In 1991 boekte het concern nog een winst van 460 miljoen dollar. In het vierde kwartaal was er een verlies van 588 miljoen dollar tegen 6 miljoen dollar winst in dezelfde periode van 1991.

Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening - zonder buitengewone lasten en baten - in het vorige kwartaal en in 1992 als geheel viel voor Occidental wel positief uit. In de laatste drie maanden van 1992 kwam dat resultaat uit op 14 miljoen dollar tegen 7 miljoen dollar in de overeenkomstige periode van 1991. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening was 126 miljoen dollar tegen 372 miljoen dollar het jaar ervoor.

In het vierde kwartaal moest Occidental 600 miljoen dollar reserveren voor het afstoten van de steenkolendivisie. Occidental zette zowel in het vierde kwartaal als in het hele jaar minder om. In de laatste drie maanden nam de omzet af van 2,5 miljard dollar tot 2,3 miljard en in geheel 1992 zakte de omzet van 9,5 miljard dollar tot 8,5 miljard dollar.

Ook de oliemaatschappijen Exxon, Texaco, Mobil en Phillips Pedroleum hebben een verslechtering van de jaarresultaten gemeld. Daarentegen zag Chevron als een van de weinige de winst over 1992 stijgen.