Israel pakt Hamas-leden uit VS op

TEL AVIV, 1 FEBR. Op last van premier Yitzhak Rabin is de Israelische diplomatie een omvangrijke informatiecampagne begonnen over de arrestatie van drie Amerikaanse Hamas-leden in de bezette gebieden.

Volgens de legerwoordvoerder werden de drie vorige week gearresteerd, waarna nog zeker veertig Hamas-kopstukken op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook in hechtenis werden genomen. Niettemin werden zaterdag in de Gazastrook weer twee Israelische militairen door Hamas-leden doodgeschoten.

De Amerikaanse Hamas-leden waren met honderdduizenden dollars naar de bezette gebieden gekomen om de infrastructuur van Hamas opnieuw op te zetten, die door de uitwijzing van 415 Palestijnen naar Libanon zwaar is getroffen

Israelische ambassades hebben opdracht gekregen het internationale karakter van Hamas, met hoofdkwartieren in Chicago, Londen, en Teheran, te onderstrepen. Jeruzalem hoopt dat daardoor in de Westerse hoofdsteden meer begrip zal worden opgebracht voor Israels ernstig gekritiseerde massa-uitwijzing van leden en sympathisanten van Hamas en de (kleinere) Islamitische Jihad.

De twee Israelische soldaten werden zaterdag in de nederzetting Ganei Tal in de Gazastrook gedood door een Hamas-commando, dat onder het veiligheidshek van de nederzetting was doorgekropen en vanuit struikgewas een legerjeep onder vuur had genomen. Israelische veiligheidsexperts zijn van oordeel dat deze aanval een reactie was op de beslissing van het Hooggerechtshof van vorige week de regering-Rabin niet te gelasten de uitgewezen Palestijnen terug te nemen. Deze experts denken dat ondanks de successen van de Shin-Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, tegen Hamas de strijd tegen deze organisatie van lange duur zal zijn.

Pag.6: Meer inzicht Israel in Hamas

Twee van de gearresteerde Amerikaanse Hamas-leden, Mohammed Salah (40) en Mohammed Jarad (36), komen uit Chicago, de derde uit de staat Virginia. Volgens de Shin-Bet had het drietal tot taak in het bijzonder de militaire arm van Hamas te reactiveren. Via Palestijnse geldwisselaars en bankrekeningen in de VS werden honderdduizenden dollars voor Hamas naar de bezette gebieden overgemaakt. In de hotelkamer van een van de arrestanten werd honderdduizend dollar in contanten gevonden.

De Shin-Bet heeft door de arrestatie van de drie Amerikanen een dieper inzicht gekregen in de opzet van de structuur van Hamas in de bezette gebieden en in de financiële en organisatorische steun die deze organisatie vanuit Iran, Soedan, Jordanie, Syrië, Libanon en Saoedi-Arabië krijgt. De Amerikaanse Hamas-organisatoren hebben volgens de Israelische pers ook contacten gelegd met de Islamitische Beweging van de Israelische Arabieren om fondsen naar Hamas in de bezette gebieden door te sluizen. Sjeik Abdullah Nimr Darwish, een van de leiders van deze beweging in Kfar Kassem, ontkende vandaag ten stelligste deze “laster” en zei dat zijn beweging voor een rechtvaardige vrede en tegen de bezetting is.

Ondertussen zoekt premier Rabin koortsachtig naar een diplomatieke oplossing van het “uitwijzings-probleem”, om Israel te behoeden voor een scherpe veroordeling door de Veiligheidsraad wegens het niet uitvoeren van resolutie 799. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher heeft volgens de Washington Post Rabin dit weekeinde in een telefoongesprek op het hart gedrukt alles in het werk te stellen om de VS niet voor de keus te stellen in de Veiligheidsraad gebruik te maken van hun veto-recht. Israel is begonnen hoorcommissies op te zetten, die ook in afwezigheid van de uitgewezen Palestijnen hun dossiers zullen doornemen. Volgens Egyptische diplomatieke kringen heeft Rabin tijdens een telefoongesprek met president Mubarak gezegd dat een derde van de uitgewezen Palestijnen naar Israel kan terugkeren.

    • Salomon Bouman