In Zeeland wordt niet gevlagd voor de koningin

CAPELLE A/D IJSSEL, 1 FEBR. Terwijl openbare gebouwen in het hele land vandaag vlag en wimpel voeren ter ere van de verjaardag van koningin Beatrix, hangt de vlag in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland halfstok. Wegens de herdenking van de watersnoodramp van 1953 zal in de getroffen gebieden niet voor de koningin worden gevlagd.

Koningin Beatrix is gisteren 55 jaar geworden. Zondags mag echter vanwege de vlaginstructie van 1980 niet worden gevlagd, aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst: “De zondagsrust, hè.” De regel is dat wanneer de koningin op een zondag jarig is, de vlag op maandag wordt uitgestoken.

Dit jaar, tijdens de veertigste herdenking van de watersnoodramp, heeft de commissaris van de koningin in Zeeland, drs. W.T. van Gelder, de gemeenten verzocht de vlaggen halfstok te hangen, aldus een woordvoerder op het provinciehuis. “Je zou kunnen zeggen dat de ramp prevaleert boven de verjaardag van de koningin.” Naar zuidwestelijk Brabant en het zuiden van Zuid-Holland is hetzelfde verzoek gegaan.

De koningin heeft haar verjaardag gisteren in huiselijke kring gevierd op Paleis Huis Ten Bosch. Op 30 april, de geboortedag van haar moeder, viert zij haar officiële verjaardag op Vlieland en in Sneek.