IBM niet langer heilig aandeel en symbool

I've Been Mauled (ik ben de klos) is de nieuwe betekenis van de letters IBM voor de aandeelhouders. Stond het aandeel in oktober 1987, net voor de crash, nog op 185 dollar - daarna is het nooit meer geworden wat het was. In februari 1991 stond IBM nog iets boven de 130 en in juli van vorig jaar was het nog op 101, het laagterecord dit jaar was 45⅞. Afgelopen vrijdag sloot IBM op 51½ doordat het 1¼ winst boekte.

Voor vriend en vijand staat de wereld op zijn kop. Is er dan helemaal niets meer heilig? IBM was decennialang het symbool van Amerikaans ondernemerschap. Hèt voorbeeld, de leider, de niet te kloppen man. En net zo heilig waren de aandelen van het bedrijf. Dat is definitief voorbij want ook de kredietwaardigheid van het bedrijf heeft een knauw gehad: die zakte van "triple A' naar "double A'.

Volgens sommigen is het eind van de koersdaling nog niet in zicht. Er is ook nog geen investeringsbank, die IBM op dit moment een "buy' noemt. “De acties van IBM zijn duidelijk gunstig”, aldus Salomon Brothers, “maar de lange-termijnsituatie van het bedrijf blijft een open vraag.” Wat dat betreft is de afgelopen maanden links en rechts te veel schokkends gebeurd, niet alleen met IBM, maar ook met zijn investeerders. Toen IBM in september daalde naar 80, was dat een schok. In oktober ging de afkalving verder tot 60. Heiko Thieme van het American Heritage Fund waagde de kans toen IBM op 59 stond. Dat niveau leek zo onwaarschijnlijk laag...

Het blad Business Week berekende onlangs dat de som van IBM's delen samen inmiddels meer waard zijn dan de huidige marktwaarde van het gehele concern. Het aandeel is dus ondergewaardeerd, maar er is geen zicht op de kans dat IBM zichzelf in stukken hakt, compleet met afzonderlijke aandelenfondsen.

IBM beleeft stormachtige dagen. Op 19 januari maakte IBM zijn recordverlies van bijna 5 miljard dollar bekend na een catastrofaal jaar. Donderdag 21 januari was om statistische redenen weer een gedenkwaardige dag. De marktwaarde van Microsoft was voor het eerst groter dan die van IBM. Microsoft ging met 1⅛ omhoog naar 89½ en IBM daalde met ½ naar 46⅜. Een eenvoudig sommetje leert dat de 299 miljoen aandelen van Microsoft 26,8 mljard dollar opleveren en de 571 miljoen van IBM maar 26,5.

Dat record staat, hoewel IBM zich alweer aan het herstellen is. Afgelopen dinsdag kwam de bekendmaking dat topman John Akers (chief executive officer en chairman of the board) de pijp aan Maarten gaf. Akers had tot het laatst toe volgehouden dat geen haar op zijn hoofd dacht aan opstappen maar nu was het toch zover. Voor grote investeerders was het het sein om weer IBM te gaan kopen. IBM sloot vorige week daardoor boven de 50. Eindelijk lijkt het bedrijf aan een complete verbouwing te zijn begonnen - geen steen zal op zijn plaatst blijven. Onder leiding van James Burke wordt niet alleen gezocht naar een geheel nieuwe top, ook wordt de organisatie zelf onder de loep genomen. Of IBM niet weer in de 40 zal duiken, kan niemand zeggen maar het begin van een nieuw vertrouwen is aanwezig.

    • Lucas Ligtenberg