Huurlingenleider terug naar huis

PARIJS, 1 FEBR. De Franse huurlingenleider Bob Denard, die vanmorgen uit vrijwillige ballingschap in Zuid-Afrika naar Frankrijk terugkeerde, is bij aankomst op het vliegveld Charles de Gaulle onmiddellijk gearresteerd.

De 64-jarige Denard wordt vastgehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij een in 1977 ondernomen poging de regering van Benin ten val te brengen en wegens beweerde betrokkenheid bij de moordaanslag op president Ahmed Abdallah van de Comoren in november 1989. Denard werd in 1991 bij verstek tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn aandeel in de staatsgreep in Benin. Denard diende aanvankelijk in het Franse leger in Indochina en Algerije en leidde vervolgens groepen huurlingen in Katanga, Biafra, Angola, blank Rhodesië, het Iran van de sjah en in Jemen. Sinds 1989 woonde hij in Zuid-Afrika. (AFP, AP)