Gebrek aan steun wekt wrevel; Ieren boos op EG-partners na devaluatie

LONDEN,1 FEBR. De Ierse regering heeft scherpe kritiek geleverd op de partners in het Europese Monetaire Stelsel (EMS) nu zij de maandenlange strijd tegen devaluatie van het Ierse punt gedwongen heeft moeten opgeven.

De Ierse minister van financiën, Berti Ahern, toonde zich bitter over wat hij beschreef als het uitblijven van multilaterale hulp van de partners in de Europese Gemeenschap “en vooral van die van de Bundesbank”.

In plaats daarvan, zei Ahern, werd er gemeten met twee maten: de Fransen kregen voor hun door speculatie bedreigde franc wel hulp, de Ieren voor hun munt niet.

De Ierse minister van buitenlandse zaken, Dick Spring, zette vanmorgen in een ontmoeting met de EG-ministers van buitenlandse zaken vraagtekens bij het vermogen en de bereidheid van de EG-partners om aangevallen munten te beschermen.

Het Ierse punt is dit weekeinde gedevalueerd met tien procent. Het monetaire comité van de Europese Gemeenschap, dat bestaat uit de ministers van financiën en de directeuren van de centrale banken, besloot hiertoe na een verzoek van de Ierse regering. Op de valutamarkt opende de Ierse munt vanochtend 23 cent lager op een koers van nog geen 2,73 gulden.

Ahern zei gisteren in Dublin dat de devaluatie “een gevolg is van de werking van het Europese Monetaire Stelsel (EMS) waarbij kleine landen een hogere prijs betalen dan grotere, zelfs al is hun economie in orde”.

De Ieren besloten zaterdag uiteindelijk tot devaluatie omdat de regering de Ierse economie niet langer meende te kunnen opzadelen met het beleid van torenhoge rentes, nodig om de Ierse munt te beschermen. Het Ierse bedrijfsleven was al in grote moeilijkheden gekomen door de devaluatie van het Britse pond sterling, in september vorig jaar. Die devaluatie maakte Ierse produkten en diensten, voor 70 procent gericht op de exportmarkt in Groot-Brittannië, minder concurrerend in prijs. Toen het pond sterling eind vorige week tot nieuwe diepten zakte, een gevolg van de verrassende renteverlaging van 7 procent naar 6 door minister van financiën Norman Lamont, maakte dat de druk op de Ierse economie nog groter.

Handelaren verwachten op korte termijn een terugkeer van de onrust in het Europese Monetaire Stelsel, met de Deense kroon en de Franse franc als mikpunt van speculaties.

    • Hieke Jippes