"Frans rechts zal de sociale zekerheden niet afbreken'

PARIJS, 1 FEBR. De rechtse oppositie is niet van plan sociale verworvenheden aan te tasten als ze na de Franse algemene verkiezingen van eind maart aan de macht komt. Dat zei de gaullist Edouard Balladur gisteren voor de Franse televisie. Balladur geldt als de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Pierre Bérégovoy als eerste minister, als de socialisten het veld moeten ruimen.

President François Mitterrand zei onlangs dat hij niet zal toestaan dat de sociale verworvenheden zullen worden afgebroken. Minister van justitie Vauzelle, een vertrouweling van Mitterrand, zei dit weekeinde dat de president zal vertrekken als dit toch zou gebeuren.

Balladur deed de pogingen van de socialisten om de sociale wetgeving tot inzet van de verkiezingen te maken gisteren af als ridicuul.

Balladur, die zich al geruime tijd voorbereidt op het premierschap, noemde de economische en sociale crisis die Frankrijk doormaakt de “ernstigste sinds de Bevrijding”. Hij waarschuwde dat snelle oplossingen voor bij voorbeeld de werkloosheid niet mogelijk zijn. Drie miljoen Fransen - tien procent van de beroepsbevolking - heeft geen baan. De werkloosheid zal de komende maanden nog verder toenemen.

De socialisten, die volgens peilingen slechts 17,5 procent van de stemmen zullen krijgen, lijken bij de verkiezingen nog achter de twee "groene' partijen, Génération Écologie en de Groenen, te zullen eindigen. De groene politici zijn verdeeld over het antwoord op de vraag of ze aan een eventuele rechtse regering zullen deelnemen. Volgens een opinie-onderzoek zou 81 procent van de Franse kiezers voor 'groene' ministers in een rechts kabinet zijn.

De concurrentie tussen de socialisten en groene partijen lijkt een belangrijk aspect te zullen worden van de verkiezingscampagne die binnenkort officieel begint. In de belangrijke regio Rhône-Alpes, met de prominente liberaal Charles Millon als president, werd de begroting dit weekeinde aangenomen met steun van de afgevaardigden van Génération Ecologie, terwijl de Groenen zich van stemming onthielden.

    • Jan Gerritsen