Foto: ERFURT - Honderdduizenden Duitsers zijn ...

Foto: ERFURT - Honderdduizenden Duitsers zijn afgelopen zaterdag, veelal met kaarsen, de straat opgegaan om te protesteren tegen neonazisme en vreemdelingenhaat.

Het was die dag zestig jaar geleden dat Hitler aan de macht kwam. Ter herdenking van de fakkeloptocht die de aanhangers van Hitler in 1933 door de Brandenburger Tor hielden, waren honderdduizend mensen op dezelfde plaats bijeen gekomen. Zij vormden met kaarsen de woorden "Nooit Weer'. In Düsseldorf gingen, volgens opgave van de politie, 120.000 mensen de straat op en in Rostock 10.000. Onder hen was de Duitse president Richard von Weizsäcker, die naar Rostock was gekomen omdat racistische jongeren in augustus van het afgelopen jaar een asielzoekerscentrum hadden belegerd, waarna een hele reeks aanslagen op buitenlanders volgde, waarbij zeventien mensen het leven verloren. Ook in Bonn, Bremen, Erfurt, Hamburg en München werd gedemonstreerd. In Cottbus kwam het gisteren na afloop van een antiracistische demonstratie tot botsingen tussen linkse jongeren en de politie. Twee politiemensen raakten gewond en een aantal politie-auto's werd beschadigd. (Foto EPA)